Foto: TT Nyhetsbyrån

Argentina till final efter straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Sergio Romero blev stor straffhjälte när Argentina tog sig till VM-final för första gången sedan 1990. Semifinalen fick ett dramatiskt avgörande efter en annars händelsefattig match.

Målvakten Romero räddade Hollands första straff som slogs av mittbacken Ron Vlaar. När Wesley Sneijder ställde sig vid straffpunkten och slog tredje straffen gick Romero rätt igen.

Lionel Messi, Ezequiel Garay och Sergio Agüero satte sina straffar i mål. Efter att Romero räddat Sneijders straff, slagit sig för bröstet och skrikit ut sin glädje låg avgörandet i Maxi Rodriguez fötter. Han sköt rakt på Jesper Cillessen som var på bollen, men den letade sig in i nätet och Argentina var klart för final mot Tyskland på söndag på Maracana i Rio de Janeiro.

Fotbolls-VM: Holland

Chansfattigt

Med stjärnor som Lionel Messi, Gonzalo Higuain, Arjen Robben och Robin van Persie på planen kunde det blivit en chans- och händelserik semifinal i Sao Paulo. Det blev raka motsatsen. Spelet var avvaktande, försvarsinriktat och i princip tomt på farligheter – fram till slutet av ordinarie tid.

I 90 minuten hittade Wesley Sneijder Arjen Robben som med sin snabbhet ryckte sig i princip fri in i straffområdet. När avslutet kom var Javier Mascheranos utsträckta ben i vägen. I första halvlek var Mascherano nära att bytas ut efter att ha krockat med Georgino Winaljdum i en nickduell. Mascherano såg yr ut och föll ihop, men var tillbaka i spel efter några minuter.

Annars var matchen ett sömnpiller. Argentina pressade i början men det holländska försvaret med mittbacken Ron Vlaar i spetsen vägrade att släppa förbi argentinarna.

Nära avgörande i förlängningen

Holland fick upp farten i förlängningen där Robben fick på ett skott utifrån som räddades av Sergio Romero. Strax därefter var Sergio Agüero nära att få foten på ett inlägg från inhoppande Rodrigo Palacio. Palacio var nära att nicka in bollen med fem minuter kvar av förlängningen men Cillessen förhindrade ett avgörande.

Holland hade sedan chansen att ta sin andra raka straffseger. Men Argentina och Sergio Romero hanterade pressen bäst. Argentina kan nu ta sitt tredje VM-guld. Det senate kom 1986 efter seger mot Västtyskland. Det var också Västtyskland som slog argentinarna i finalen 1990.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Holland

Mer i ämnet