Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Åsberg: ”Hans uppträdande är larvigt”

Publicerad

SVT:s reporter Stefan Åsberg, som ska punktmarkera norska landslaget under VM i Falun, hade ett laddat möte med storstjärnan Petter Northug redan på den första presskonferensen. – Hans uppträdande är larvigt, säger Åsberg.

Det blev stora rubriker i media efter onsdagens presskonferens när Petter Northug vägrade att svara på SVT-reportern Stefan Åsbergs fråga.

”Det tänker jag inte prata om nu” blev norrmannens svar när Åsberg frågade om han haft någon bild framför sig när han kämpat under sommaren för att ta sig tillbaka.

Åsberg frågade då varför han inte ville prata om det, varpå Northug svarade ”Fråga dig själv”.

– Jag vill inte kritisera norska landslaget, absolut inte. De har varit jätteschyssta. Men Northugs uppträdande är larvigt.

Hur upplevde du situationen i morse?

– Han var lika tjurig hela tiden, satt mest och tittade i golvet. Antingen är han uttråkad eller extremt laddad. Han är svår att få kontakt med och det blev en stor kontrast när han kom upp på podiet efter Marit Björgen, som är ett superproffs på alla sätt.

Varför tror du att ha reagerade som han gjorde?

– Det berodde säker på att jag syftade på hans tunga år. Jag sa inte rakt ut något om det som hänt, men det var inbyggt i frågan.

I morgon ska du bevaka sprinten, hur går dina tankar inför det?

– Det är absolut inget konstigt med det. Jag hoppas att han svara på mina frågor lika mycket som han svarar på andras. Jag förstår att han är under stor press, men det är också hans jobb att hantera allt runt omkring under ett mästerskap.

Stefan Åsberg har jobbat på SVT i över 20 år, med nyheter och även som korrespondent i Washington i två omgångar. Att bevaka stora sportmästerskap är heller inget nytt – men han har aldrig tidigare intervjuat just Petter Northug.

– Jag har aldrig träffat honom förut, jag har bara sett honom åka skidor. Jag trodde att han skulle ha mer att berätta, men det kanske kommer längre fram under mästerskapet. Men jag tog absolut inte illa upp i dag, jag struntar fullständigt i om han tycker att jag är intressant. Jag ställer frågor som ingår i mitt jobb. Enda gången han tyckte att det var kul i dag var när han fick frågor om tatueringar, mobilappar och sin bror.

Hur ser du på ditt uppdrag – att punktmarkera honom och Norge?

– Att följa Norge är jättekul. De är världens bästa skidlandslag och de är jättebra att ha kontakt med. Jag har varit på stora mästerskap förr och vet att man kan inte springa fram till folk hur som helst och få egna intervjuer – men det är inga problem. Det är en ära att få följa Norge. Jag hoppas bara att vi får tillgång och får göra egna jobb med dem under VM.

Vad blir svårast i din roll?

– Att intervjutillfällena är så väldigt begränsade, det är så väldigt svårt att få några minuter på egen hand, vilket man alltid vill ha. För mig handlar det inte om vem jag träffar, om det är Petter Northug eller Devon Kershaw. Att få träffa en person och göra ett jobb som man blir stolt över... Då spelar det ingen roll vad personen heter.

Hur skiljer sig jobbet här under VM från det du normalt jobbar med – politik och nyheter?

– Jag är van att gå på stora presskonferenser och jag skiter fullständigt i om de försöker gör sig roliga på min bekostnad, jag gör bara mitt jobb. Men jag tror att jag har en stor distans till idrott eftersom jag har sett så fruktansvärda saker i mitt jobb tidigare. Jag vill poängtera att jag tar detta på fullt allvar, men det är långt ifrån en jordbävningskatastrof.

Hur sportintresserad är du?

– Jag kopplar av med idrott och oavsett var jag är i världen försöker jag att följa stora mästerskap, allsvensk fotboll och SHL. Men jag är ingen kalenderbitare, men det är inte därför jag är här. Jag är nog en lite udda fågel i det här gänget, men det funkar bra när alla har olika roller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM i Falun

Mer i ämnet