Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Leth är orolig att färre barn kommer att idrotta. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Larmet: ”Idrottande har nästan blivit en klassfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Skolidrottsförbundet har gjort en Sifo-undersökning som visar att omkring 100 000 kan få sin idrott bortprioriterad på grund av sämre privatekonomi under det kommande året. Generalsekreteraren Jonas Leth är oroad över utvecklingen.

– Det här är otroligt tragiskt och sorgligt att se, säger han i ”Morgonstudion”.

Det är ekonomiskt tuffa tider med höga räntor och rusande matpriser. En ny Sifo-undersökning, som Skolidrottsförbundet beställt, visar att det kan få effekter för cirka 100 000 barns idrottande. Vissa barn tvingas sluta, andra idrotta mindre.

– Med försämrad privatekonomi måste man självklart göra neddragningar och då drabbas ofta idrotten. Om man måste välja mellan att betala hyran eller idrotta så blir det tyvärr så, säger Jonas Leth och fortsätter:

Idrott och politik

– Idrottande har i dag nästan blivit en klassfråga. Har man råd att idrotta eller har man inte råd att idrotta?

Hoppas på hjälp från skolor

En lösning på problemet kan vara så kallade Skolidrottsföreningar (Skol IF), som är gratis. I dag finns cirka 640 sådana i Sverige, men utvecklingspotentialen är stor då antalet grundskolor uppgår till cirka 4 800.

– Vi önskar att fler skolor hjälper till och startar en Skol IF. Det är barn och ungas egna föreningar, där barn och unga själva sitter i styrelsen och stöttas av vuxna. Många skolor kan ännu starta ett Skol-IF som har ett gratis medlemskap. Det ger barn och unga möjligheten att utvecklas och idrotta gratis, säger Leth.

”Kan få stora konsekvenser”

Generalsekreteraren målar upp en dyster bild för den närmaste tiden.

– Det här kan få stora konsekvenser. Det påverkar även inne i klassrummen. Man kanske väljer bort idrotten och deltar i mer destruktiva sammanhang. Det här är otroligt tragiskt och sorgligt att se, att man behöver välja bort idrotten för att det kostar för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet