Beckie Scott berättar om mobbningen från Wada-medlemmar. Foto: TT

Lämnade Wada i protest – nu talar hon ut om mobbningen

Uppdaterad
Publicerad

Beckie Scott hoppade av som styrelseledamot för Wadas kommitté för de aktiva i en protest mot att Rusada återinsattes. Nu berättar hon för BBC om hur hon blev utsatt för mobbning av flera ledamöter i Wada.

Den före detta längdskidåkaren Beckie Scott var styrelseledamot i Wadas kommitté för de aktiva innan den ryska antidopningsbyrån Rusada återinrättades av byrån – då hoppade hon av i protest.

Nu berättar den före detta olympiska guldmedaljören att hon under flera möten blev mobbad av de äldre ledamöterna. Hon mottog flera olämpliga kommentarer och gester från medlemmar i Wadas exekutiva kommitté. Det berättar hon för BBC.

”De skrattade åt mig”

– Jag blev behandlad respektlöst på ett sätt som indikerar på en avvisande inställning mot den idrottsliga rösten, säger Beckie Scott till BBC.

Hon menar att hon helt enkelt blev mobbad.

– Genom kommentarer, genom gester – de skrattade åt mig när jag läste upp en lista på idrottare som var emot beslutet. Det var många saker som bidrog till att jag kände att respeken för de aktiva var noll, fortsätter hon.

Scott gick emot beslutet att återinsätta Rusada. Hon menade att de inte hade mött kraven.

Wada håller inte med

– Jag kände att det var en kompromiss. Och jag tycker inte att det var en acceptabel sådan. I ljuset av den rena sporten var det en skymf. En överenskommelse togs innan Rusada hade mött kraven.

I ett uttalande erkänner Wada att det var en hård debatt vid möten förra månaden. Och att båda sidorna hade starka argument.

– Men idrottarnas röst hördes klart och tydligt och att Scotts oro togs seriöst, skriver Wada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.