Foto: SVT/Bildbyrån

Björn Eriksson: ”En fråga om överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags natt stängdes ansökan för att ta del av regeringens krispaket på 500 miljoner.

RF:s ordförande Björn Eriksson meddelar nu att stödet inte kompenserar för alla intäktsbortfall som Sveriges idrottsföreningar drabbats av – och att mer pengar troligen kommer att krävas under nästa halvår.

– Detta är en fråga om överlevnad, säger Eriksson till SVT Sport.

De 500 miljoner som regeringen har öronmärkt för idrotten ska kompensera för intäktsbortfall i idrottsrörelsen i Sverige. Enligt Björn Eriksson kommer dessa pengar se till att Sveriges föreningar finns kvar.

– Idrotten lider av ganska djupa revor i de här såren. Vi kan inte svara exakt hur mycket de olika föreningarna och förbunden sökt om, men vi gjorde en enkät där vi hade 3000 tillfrågade föreningar och kom fram till summan 1,2 miljarder kronor. Sedan tillkommer det föreningar, så beloppet som sådant är nog mer en fråga om överlevnad än om kompensation.

Corona och idrott

”Ser inte bra ut inför tredje kvartalet”

4 069 föreningar och 49 specialförbund har ansökt om att ta del av krispaketet. Pengarna kommer fördelas i två potter, en för specialförbunden och en för föreningar, men hur pengarna ska fördelas efter det kommer att presenteras den 11 juni, under Riksidrottsförbundets extrainsatta styrelsemöte.

– Vi har tagit in ungefär 20 kunniga personer till att bestämma hur pengarna ska fördelas. Det ligger en viss logik i att de förbund med många föreningar har större ekonomiska hål, därför behöver vi lite tid för att kunna göra det ordentligt och rättvist.

Krispaketet gäller intäktsbortfall från den 12 mars till sista juni, men redan nu talar allt för att Riksidrottsförbundet kommer söka om mer pengar under nästa halvår.

– Det ser inte bra ut inför tredje kvartalet. På styrelsemötet den 11 juni måste vi också ta ställning till om vi måste, vilket jag misstänker, komma tillbaka med ansökningar kring tredje kvartalet också. Det är viktigt att se när idrotten börjar generera pengar själva och när är det stora ekonomiska hål. Det är ett säkert stalltips att vi landar i att söka mer pengar för tredje kvartalet.

ARKIV: Eriksson: ”Gäller att tillgodose både elit- och ungdomsidrott” (17 april 2020)

Flest ansökande föreningar per idrott

Fotboll, 1228

Ridsport, 362

Innebandy, 225

Friidrott, 214

Golf, 206

Ishockey, 194

Gymnastik, 187

Orientering, 180

Skidor, 169

Budo och Kampsport, 113

Handboll, 110

Bilsport, 97

Motorcykel och Snöskoter, 91

Simidrott, 85

Cykel, 81

Bordtennis, 75

Basket, 73

Tennis, 73

Konståkning, 70

Skyttesport, 58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet