Björn Eriksson, RF, och Amanda Lind, idrottsminister. Foto: Bildbyrån

Ministern om stödet till idrotten: ”Utesluter inga åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens krispaket på 500 miljoner kronor till idrottsrörelsen räcker inte, menar Riksidrottsförbundet som beräknar att idrotten går minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni.

– Det är många som kämpar just nu och det var därför vi tillförde en halv miljard kronor tidigt. Vi kommer ha en fortsatt nära dialog och utesluter inga åtgärder framåt, säger idrottsministern Amanda Lind till SVT Sport.

Riksidrottsförbundet arbetar sedan tidigare med att fördela stödpaketet från regeringen på 500 miljoner kronor. Men när coronakrisen ser ut att dra ut på tiden menar RF att idrottsrörelsen behöver ytterligare stöd. I går gick man ut och menade att idrotten går minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni.

Björn Eriksson, RF:s ordförande, hoppas på mer pengar från regeringen.

Corona och idrott

– Det bör vara en klart diskuterbar fråga. Vi har sagt att vi ska klara första halvåret med pengarna vi fått, men då visste vi ju inte om covid-19 skulle fortsätta. Nu tyder ju allt på att corona kommer fortsätta under sommaren och en bra bit in på hösten. Då är det väldigt logiskt att vi kommer tillbaka, och det har jag sagt till de politiska partierna, säger Eriksson och fortsätter:

– Däremot har jag inte kunnat vara tillräckligt tydlig då vi inte kunnat veta om smittläget kommer bestå. Mer och mer tyder på det och därför har jag satt in ett extra styrelsemöte för Riksidrottsstyrelsen den 11 juni. Om det här kommer bestå kommer vi att yttra ett sådant önskemål.

”Utesluter inga åtgärder”

Idrottsministern Amanda Lind säger till SVT Sport att hon har fortsatt nära dialog och inte utesluter åtgärder framåt.

– Det är många som kämpar just nu och det var därför vi tillförde en halv miljard kronor tidigt som RF just nu jobbar med att få ut i idrottssverige. Men vi har också sett till att stöd till företagare och näringslivet också ska kunna sökas av idrottsrörelsen. Vi kommer ha en fortsatt nära dialog och utesluter inga åtgärder framåt, säger Lind till SVT Sport.

Idrottens behov är stora och växer hela tiden men att hoppas på full kompensation tror inte Björn Eriksson på.

– Om man skulle säga att vi skulle kompenseras för allt skulle jag säga att det är totalt omöjligt. Det vi kan göra, och hoppas på, är ett bidrag som lättar bördan någorlunda. Vi måste göra en bedömning för vad som är nödvändigt om det hela ska fungera. Frågan är hur mycket idrotten behöver för att resa sig och överleva i skepnaden som vi känner till den, säger Eriksson till SVT Sport.

Idrotten kan ta del av andra stöd

– Regeringen har ju också infört många stöd till företagare, till arbetsgivare, till näringslivet, som det är viktigt att säga att idrotten också kan ta del av. Till exempel omställningsstödet som vi presenterade för några veckor sedan, som kanske är särskilt viktigt för de stora klubbar som tappat mycket i omsättning. Men med det sagt behöver vi självklart fortsätta följa hur situationen utvecklar sig framåt, säger Lind till SVT Sport.

ARKIV: Björn Eriksson: ”Gäller att tillgodose både elit- och ungdomsidrott” (17 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet