Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Björn Eriksson: ”Idrotten får lite andrum”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ge 1 miljard kronor till idrotten i ett nytt stödpaket.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson gläds över beskedet.

– Nu får vi lite andrum, säger han till SVT Sport.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att tillföra 1 miljard kronor i ett nytt stödpaket till idrotten. Diskussioner förs just nu med Centerpartiet och Liberalerna men Amanda Lind sa på presskonferensen att hon tror på grönt ljus från de båda partierna.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, följde presskonferensen och är nöjd med beskedet.

Corona och idrott

– Det är oerhört bra att regering reagerar så pass snabbt på det som vi ändå tryckt  på nu under sommaren, säger han till SVT Sport.

Sedan tidigare har idrotten fått 500 miljoner kronor i stödpaket men under våren och sommaren har Riksidrottsförbundet flaggat för att idrotten behöver.

Oro kring fördelningen

Eriksson är glad att politikerna lyssnat och gläds framför allt åt att pengarna sträcker sig över det fjärde kvartalet.

– Det kommer ju en budgetrörelse 2021 och den budgeten ska ju presenteras. Och just nu försöker jag höja blicken från svensk idrott och blicka framåt. Vad händer 2021 och 2022? Det kommer bli bestående effekter, men nu har jag andrum och kan tänka lite mer långsiktigt. Corona kommer ju inte försvinna de  närmsta åren.

När idrotten fick 500 miljoner kronor i stöd fick Riksidrottsförbundet i uppgift att fördela pengarna. Eriksson känner en viss oro över att det blir likadant igen.

– Enda oron är att pengarna kommer som förra gången, så pass fritt att vi inom idrottsrörelsen själva ska fördela dem till de mest lidande föreningarna. Det är ett ganska omsorgsfullt arbete att träffa rätt med kronor så att de går till rätt mottagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet