Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson: ”Kan sätta igång snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 oktober kan vissa arrangemang få ta in fler än 50 personer.
Det är för sent, tycker Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
– Vi har redan framme regelverket som efterfrågas och skulle kunna gå igång på ett säkert sätt betydligt tidigare, säger han till SVT Sport.

På en presskonferens i dag meddelade regeringen att man föreslagit att arrangemang med sittande publik ska få ta in fler än 50 åskådare från 1 oktober. Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, tycker att det är ett steg i rätt riktning men hade hoppats på mer.

– Klart att vi hade hoppats på ett mer konkret besked och ett besked som var tidigare än 1 oktober, säger Nilsson till SVT Sport.

Karl-Erik Nilsson menar att fotbollen har vad som krävs för att på ett smittsäkert sätt ta in fler åskådare.

– Vi har redan framme regelverket som efterfrågas och skulle kunna gå igång på ett säkert sätt betydligt tidigare, säger han.

”Upplevelsen av idrott blir annorlunda”

I nuläget är det oklart hur många åskådare det får vara på ett arrangemang med sittande publik. Folkhälsomyndigheten har till uppgift att ta fram ett tak för hur många människor ett arrangemang som mest får ta in.

Trots att en hel del fortfarande är oklart är Nilsson nöjd med att fler snart kan gå på idrott.

– Det är otroligt viktigt, både ur ett ekonomiskt perspektiv men kanske ännu viktigare i relationen med fansen. Upplevelsen av idrott blir ju så annorlunda om det finns publik där och det ökar glöden runt matchen för spelare och ledare.

Regeringen meddelade också att de har föreslagit att idrotten ska få 1 miljard kronor i ett nytt stödpaket.

– Välkommet men nödvändigt. Idrotten betyder så mycket, både ur ett socialt perspektiv och ett hälsomässigt. Det är positivt att regeringen lyssnat på idrotten.

KLIPP: Hör Mikael Damberg (S) om publikfrågan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Damberg: ”FHM ska återkomma med ett tak”

Fakta: Första allsvenska matcherna som kan få publik

Visa

Allsvenskan: 3 oktober: Häcken–Falkenberg, Örebro–Elfsborg, 4 oktober: Hammarby–Djurgården, Mjällby–Helsingborg, Östersund–AIK, Göteborg–Varberg, Norrköping–Sirius, Kalmar–Malmö.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer