Sepp Blatter lämnar stolen som ordförande för Fifa. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Blatter avgår som Fifa-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Fifa-ordföranden Joseph Blatter avgår. Detta meddelade han på en presskonferens under tisdagen. ”Jag vill bara göra det bästa för fotbollen”, säger han.

Så sent som i fredags omvaldes han till ordförande för det internationella fotbollsförbundet. Fyra dagar senare meddelar nu Sepp Blatter att han avgår som Fifa-ordförande.

– Jag uppskattar och älskar Fifa. Jag vill bara göra det bästa för fotbollen och för Fifa som organisation, säger han i sitt avgångstal på den extrainsatta presskonferensen.

Blatter kallar nu till en ny kongress, där en ny president ska väljas och tillsättas så fort som möjligt.

– Det här är det bästa alternativet. De utmaningar som Fifa står inför är inte över. Fifa behöver omstrukturering. Även om Fifa har gett mig ett nytt mandat verkar det inte stöttas av alla – fansen, spelarna, klubbarna, människorna som lever, andas och älskar fotboll. Därför har jag beslutat att lägga ned mitt mandat, säger han.

Generalsekreteraren blev droppen

Det var i onsdags förra veckan som sju högt uppsatta fotbollsledare greps i Zürich på begäran av amerikanska myndigheter, misstänkta för korruption och mutor i samband med valet av värdländer till VM 2018 och 2022.

Sedan dess har en rad skandaler uppdagats, senast i dag när det framkom att Fifas generalsekreterare Jerome Valcke misstänks ha gjort banköverföringar på tio miljoner dollar till konton som knutits till muthärvan. Fifa dementerade att Valcke skulle ha varit inblandad, men AP-journalisten Martyn Zeigler kunde visa upp ett dokument som bevisade motsatsen. Några timmar senare kallade alltså Fifa till en extrainsatt presskonferens, där Blatter meddelande sin avgång.

Kan sitta kvar till mars

Blatters enda utmanare vid valet i fredags, prins Ali bin al-Hussein, meddelade direkt att han kommer att ställa upp vid det nya valet. Även David Ginola, som hoppade av kandidatposten i januari, har sagt att han ska ställa upp.

Nästa ordinarie kongress skulle ske i maj 2016. Nyhetsbyrån AP skriver att den extrainsatta kongressen där det nya valet kommer att ske förväntas hållas någon gång mellan december och mars. Blatter kommer att sitta kvar som ordförande fram tills dess.

Sepp Blatter har varit ordförande för det internationella fotbollsförbundet sedan 1998.

Fifaskandalen: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet