• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Bottenbetyg för polisnota-förslaget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beställda utredning om hur mycket idrottsaktiebolag och festivalarrangörer ska betala för polisbevakning får bottenbetyg av remissinstanserna.

Konkurrensverket slår fast att klubbar som drivs som aktiebolag diskrimineras.

Inte ens Rikspolisstyrelsen är nöjd med utredaren Bo Svenssons förslag om att idrottsaktiebolag och konsertarrangörer ska betala halva bevakningskostnaden. Det är för lite anser RPS, medan idrottsrörelsen rasar mot förslagen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) gav Svensson uppdraget före jul då hon inte var nöjd med det förslag som Björn Eriksson, som också utrett frågan, lade 2012.

Han ville undanta idrotts-AB som Djurgården och AIK Fotboll, Leksands IF och Örebro från krav på polisbetalning. Det hade konsert- och festivalarrangörer, samt regeringen, svårt för.

Ask lovar besked i höst

Justitieminister Beatrice Ask utlovar ett besked om polisnotorna från regeringen under hösten.

– För klubbarna och polisen och alla som är engagerade i den här frågan är det viktigt att vi får ett beslut så snart som möjligt. Tiden är väsentlig, säger Ask.

Tidigare har man fått intrycket av att du tycker att idrottsaktiebolag ska betala för polisbevakning eftersom det är en konsekvens av den verksamhetsform de valt? Tycker du det fortfarande?

– Ja, jag har ingen anledning att ändra uppfattning, säger Ask och tillägger:

– Men det är många olika aspekter som ska vägas in och det är ingen tvekan om att vi har stora bekymmer med den ordning som är. Därför har vi haft två utredningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet