Brottningen kastas ut ur OS

Uppdaterad
Publicerad

IOK bekräftar nu att brottningen tas bort från OS-programmet från och med de olympiska spelen 2020.

–Det här är en del i att förnya OS, säger IOK:s talesman Mark Adams.

Beslutet togs efter en hemlig IOK-omröstning av kommitténs medlemmar. Siffrorna av omröstningen har inte offentliggjorts.

–Beslutet är inte mot brottningen, utan för de andra 25 OS-idrotterna. Idrotten har ifrågasatts mycket efter en del domslut under tidigare spel, säger IOK:s talesman.

– Jag kan inte tro att det stämmer, säger Sveriges förbundskapten Mohammad Babulfath till SVT Sport.

Brottningen har ifrågasatts efter en del domslut under tidigare OS och nu säger en anonym källa till AP att sporten helt och hållet utesluts från och med spelen 2020.

– Det ringer folk  hela tiden, brottare och så, men jag vet ingenting mer än det som kommit fram i media. Jag vill inte säga så mycket nu, men jag kan inte tro att det stämmer, säger förbundskaptenen Mohammad Babuldath till SVT Sport.

Hur skulle det påverka brottningen att strykas från OS?

– Det skulle givetvis vara ett oerhört hårt slag för brottningen. Det är dessutom en klassisk gren med lång tradition, så jag förstår inte varför man skulle stryka den, säger han.

Beslutet innebär att IOK nu kan lägga till en ny idrott på OS-programmet.

Kan få en andra chans

Tidigare i dag meddelade IOK att en idrott skulle uteslutas ur OS. Det spekulerades i att det skulle bli modern femkamp men nu verkar det som att det alltså blir brottningen.

Chansen finns däremot att brottningen ändå återses på OS-programmet 2020. Idrotten kan nämligen återansöka om OS-status tillsammans med squash, karate, klättring, wakeboard, rullskridsko, wushu, baseboll och softboll. Någon av sporterna får göra ett kortbesök i just 2020-spelen som hålls antingen i Istanbul, Tokyo eller Madrid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.