Foto: Scanpix

Cameron bad anhöriga om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

I ett tal i brittiska underhuset i dag bad premiärminister David Cameron anhöriga till Hillsborough-offren om ursäkt för ”dubbla oförätter”.

Han avsåg då både att samhället ”misslyckats med att skydda deras kära och det oförsvarliga dröjsmålet med att få fram sanningen” och ”förminska de omkomna och antyda att de på något sätt bar skulden för sin egen död”.

-Det som hände den dagen, och det som hände efteråt, var fel, sade Cameron som tagit del av den nya utredningen.

Hillsborough-tragedin

-Dagens rapport är glasklar. Olyckan var inte Liverpool-fansens fel.

Premiärministern slog även fast att den ursprungliga utredningen manipulerats och att ”myndigheterna eftersträvade att ge en helt orättfärdig bild av händelserna”. Han menade också att åskådarnas säkerhet åtsidosatts på alla nivåer.

Riksåklagaren Dominic Grieve har nu fått i uppdrag att granska rapporten och avgöra om han ska begära en ny förundersökning.

En av dem som hoppas att ansvar nu ska utkrävas är Jenni Hicks, som förlorade döttrarna Victoria, 15, och Sarah, 19.

-Polisen ljög och försökte lägga skulden på supportrarna, som de borde be om ursäkt. De måste ta ansvar för vad de gjorde den dagen, de måste på något sätt ställas till svar för sina handlingar, säger hon till BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hillsborough-tragedin

Mer i ämnet