Foto: Scanpix

Ny undersökning efter Hillsborough

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen har beordrat en ny förundersökning kring Hillsborough-tragedin 1989 där 96 Liverpoolsupportrar miste livet när laget mötte Nottingham Forest i FA-cupsemifinalen på Sheffield Wednesdays hemmaarena.

Undersökningen kommer att fokusera på de 96 enskilda dödsfallen. Engelsk domstol har nu ogiltigförklarat den gamla utredningen.

– Jag är fast besluten om att det sker en grundlig respons till det som Hillsborough-panelen fastslog, för att ge rättvisa åt offren och deras familjer, säger inrikesministern Theresa May till brittisk press.

Hillsborough-tragedin

I september framkom det att polisens bevis kring tragedin manipulerades genom att 160 polisutlåtanden från internutredningen ändrades.

58 liv hade kunnat räddas

Hillsborough-panelen slog fast att det fanns klara brister i samband med katastrofen där supportrarna klämdes ihjäl. Nya medicinska bevis visar att 58 av offren potentiellt hade kunnat räddas.

Jon Stoddart är mannen som kommer att leda undersökningen.

– Min roll är att försäkra att vi fastslår exakt vad som hände i upprinnelsen och på dagen av katastrofen, och fastställa var det finns något straffvärde, säger Stoddart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hillsborough-tragedin

Mer i ämnet