Till vänster: Bild från Hillsborough 1989. Till höger: Rapporten om händelsen som presenterades i dag. Foto: Scanpic

Hillsborough-bevis manipulerades

Uppdaterad
Publicerad
Efter 23 år sprids i dag nytt ljus över Hillsborough-tragedin, då 96 Liverpool-fans klämdes eller kvävdes till döds på Sheffield Wednesdays arena. En oberoende grupp utredare offentliggör tidigare osedda dokument om händelsen – och enligt The Independent visar de att tidiga vittnesmål manipulerats.

-Det här är vad familjerna och fansen har kämpat för i 23 år. Utan att känna till sanningen kan du inte sörja och där det finns mörkläggning kan du inte få rättvisa, säger Margaret Aspinall, ordförande för en stödgrupp för drabbade familjer, till Sky Sports.

Tidningen har tagit del av fyra opublicerade vittnesmål från polismän som var i tjänst på Leppings Lane när Liverpool skulle spela FA-cupfinal mot Nottingham den 15 april 1989. De ska visa hur dokumenten, ursprungligen sammanställda för en internutredning, ändrades före den officiella utredningen. Ändringarna bidrar till att ställa polisen i South Yorkshire i bättre dager – och Liverpool-fansen i sämre.

”Famlade i mörkret”

Tidningen nämner några exempel:

– 31-åriga poliskonstapeln Martin McLoughlin fick två stycken med kritik mot den egna kåren strukna. McLoughlin hade påpekat att poliserna var för få och att bara några enstaka hade polisradio. Det hade gjort att de som arbetade vid matchen hade dålig överblick och ”famlade i mörkret”. Hans beskrivning av desperata poliser i radiotrafiken och hur ”det var kaos” hade också strukits.

– Kollegan Alan Wadsworth nämner i sitt vittnesmål en total avsaknad av ledarskap, organisation och metod i polisarbetet. Den beskrivningen hade strukits.

– Ytterligare en polisman, David Sumner, hade nämnt att ”många fans hjälpte till att få bort döda och skadade från planen”. Det stycket hade strukits.

Dokumenten om tragedin hamnade senare i det engelska överhusets bibliotek. På dåvarande kulturministern Andy Burnhams initiativ tillsattes 2010 en oberoende utredningsgrupp som på nytt gått igenom den omfattande utredningen.

Tidsramen kan ifrågasättas

Till det som offentliggörs i dag finns också de medicinska rapporterna om de 96 fans som omkom. Det finns farhågor om att de kommer att motbevisa det som tidigare slagits fast – att alla omkomna var bortom räddning redan 15.15 och att inget mer kunnat göras för dem. Av den anledningen har ingen domstol eller offentlig utredning tittat på vad som hände efter 15.15. Om den tiden kan ifrågasättas öppnar det i sin tur för nya utredningar om varje enskilt dödsfall.

Familjerna till de omkomna fick ta del av dokumenten först av alla, i Liverpool Cathedral. De ska få rådgivning av två av Storbritanniens mest kända advokater och avgöra hur de ska gå vidare.

Fakta: Hillsborough-tragedin

Visa

De tillresta Liverpool-fansen hade tilldelats en läktarsektion med insläpp vid Leppings Lane End. Avspark skulle ske klockan 15, men på grund av bland annat trafikproblem anlände tusentals fans sent och en flaskhals uppstod vid vändkorsen. Polisen fattade då det ödesdigra beslutet att släppa in folk via grindarna som används vid utpassering.

Tusentals fans strömmade in på en redan överfull läktarsektion och de poliser eller publikvärdar som skulle ha dirigerat folk mot sidorna saknades. De som stod längst fram pressades nu mot staketet som skiljde läktarna från planen. Först märkte inga andra än de drabbade vad som hände. 15.06 stoppades matchen på inrådan av polis. Förvirringen var då fortfarande stor kring vad som hänt och polisen försökte inledningsvis hindra fans från att fly läktaren elller ta sig fram till Nottingham Forest-fansens läktare. Fans stod så tätt packade att många fortfarande stod upp när de dog.

Vid Liverpools hemmaplan Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där lyser även en eld som aldrig släcks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hillsborough-tragedin

Mer i ämnet