Sveriges Henrik Harlaut under ett kval i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån

Dopningsprover från Sotji-OS ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsprover från OS i Peking och London är nu färdiggranskade och fler än 130 dopningsstraff har utdömts.

Nu är det dags att göra omtester av OS i Sotji.

Det är International Testing Agency (ITA) som ska göra omtesterna från vinter-OS 2014, uppger AFP och sajten Insidethegames. De ska vara klara i mitten av 2021 så att eventuella bestraffningsprocesser ska hinna bli klara före OS i Peking i februari 2022.

Det var efter OS i Sotji som den stora dopningsskandalen i Ryssland avslöjades, att landet bedrivit ett omfattande och statsstött dopningsprogram. Det inkluderade utbyte av dopningsprover under OS i Sotji. Skandalen ledde till att ryssarnas dopningsprover i Sotji omtestades.

– ITA ska nu utöka omtesterna till alla nationaliteter och i första hand testa mer än hälften av dopningsproverna, säger ITA.

ITA säger att analysmetoderna av dopningstester har förbättrats de senaste åren, särskilt när det gäller att spåra anabola steroider och hormoner, som gör det möjligt att upptäcka dopning som inte kunde spåras under OS i Sotji.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.