Efter segern: nu gör Emanuelsson VC-debut

Uppdaterad
Publicerad

Hon är nybliven svensk mästarinna – i går vann Emma Emanuelsson dessutom Grand Prix-hoppningen i Göteborg. Uppladdningen inför VC-debuten kunde knappast ha varit bättre.

Hemmaryttaren Emma Emanuelsson möttes av kvällens i särklass största jubel när hon säkrade segern inför ett fullsatt Scandinavium i går.

I eftermiddag gör 28-åringen världscupdebut – inför hemmapubliken.

Göteborg Horse Show

”Ska bli så jäkla kul”

– Det ska bli så jäkla kul, säger hon till SVT Sport.

– När man har så här mycket självförtroende och allt går ens väg funderar man inte. Går hon in här och får åtta fel tror jag inte att det är någon katastrof – den fina karamellen från i går kan man suga länge på, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

För Emanuelsson står dessutom mer på spel än en bra placering i kväll – hon hoppas ta en plats till sensommarens svenska VM-lag.

”VM i sikte”

– Hon gör det här för att träna upp hästen inför ett mästerskap – även om resultatet inte blir bra är den en investering för framtiden, säger Björe.

– Har man ett VM i sikte måste man tänka att en häst ska klara flera stora hoppningar dagarna efter varandra.

Men Emanuelsson är långt i från enda svenska ryttare som får chansen i kvällens världscuphoppning – hela tio svenskar kommer till start:

Malin Baryad-Johnsson på Tornesch är först ut av 37 startande. Därefter följer Jenny Johansson, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Emma Emanuelsson, Niklas Jonsson, Johan Lundh, Helena Persson, Nicole Persson och Jens Fredricson.

”Jens är vass i dag”

– Jag tror jens är vass i dag. Han har sparat sin häst, den gick fort i torsdags, men sedan har han sparat den. Det triggar honom att de andra svenskarna har gått bra – han vill inte vara sämre, säger Björe.

Precis som för Emanuelsson blir det världscupdebut för Niklas Jonsson och Nicole Persson.

– Jag hoppa satt någonn av de ynge kan visa framfötterna, säger Björe.

Världscuphoppningen sänds live i SVT1 från 15.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show

Mer i ämnet