Hon får vara på isen som tränare – stoppas från att träna själv Foto: SVT

Hon får vara på isen som tränare – stoppas från att träna själv

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer väntas förtydliga hur det ska bli med ungdomsidrotten. Restriktionerna kring träning och tävling som gäller nu har tolkats på många olika sätt. Konståkaren Emma Kivioja i Mörrum, Blekinge, är en av alla ungdomar som hamnat i kläm.

– Det känns konstigt, säger hon.

19-åriga Emma Kivioja från Mörrums Konståkningsklubb tillhör utvecklingslandslaget och är en av landets främsta konståkare i sin ålder. Hon tillåts inte träna i kommunens ishall efter att de lokala allmänna råden skärptes.

Men hon tillåts vara på isen flera dagar i veckan ändå. Som tränare för de som är födda 2005 och senare och undantas från avrådan att träna.

Corona och idrott

– Det känns lite konstigt att jag får vara tränare åt ett flertal åkare men inte själv får vara på isen och träna bara jag och min tränare, säger hon.

Landslagskollegor får träna i andra distrikt

Planen var att dela upp gruppens träning så att en åkare är på isen samtidigt som tränaren håller i träningen på behörigt avstånd. Men enligt Karshamns kommuns tolkning av de allmänna råden i Blekinge så har den planen inte godkänts.

– Man ska ju ta den här pandemin på allvar, det förstår jag. Men det känns lite orättvist när hela klubben får träna förutom sex stycken i min grupp, säger hon.

Råden tolkas olika

Samtidigt får Emmas landslagskollegor i andra delar av landet träna på is. Ett resultat av att Folkhälsomyndighetens allmänna råd har tolkats olika trots att de ser likadana ut i de flesta regionerna.

I SVT Sports enkät till RF:s distriktsförbund svarar 18 av 19 att det förekommit olika tolkningar bland idrottsföreningarna i deras distrikt.

– Det är sånt jag hoppas vi kan minimera med att man släpper fram vettig träning för folk som är över femton år, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Nya riktlinjer på remiss

I veckan väntas Folkhälsomyndighetens nya linje presenteras. Enligt Björn Eriksson har Riksidrottsförbundet legat på för att möjliggöra träning även för de i äldre tonåren under pandemin.

– Det är de facto så att det är jättesvårt att förklara att folk som är över 15 år tror man går hem, lägger sig på rummet och läser bibeln. När det i själva verket finns alternativ sysselsättning. Att röra sig och tänka på hälsan är ju mycket bättre än att vara i en massa andra miljöer, säger han.

Det förslag som skickats på remiss öppnar för träning för ungdomar födda 2004 eller tidigare – om aktiviteten kan genomföras utomhus i mindre grupp. Hur det påverkar exempelvis konståkarna som tränar inomhus återstår att se.

Folkhälsomyndighetens nya förslag

Det förslag som skickats på remiss listar nya direktiv för att ungdomar som är födda 2004 eller tidigare ska kunna idrotta. Det är en del av de nationella föreskrifter som föreslås ersätta de allmänna lokala råd som gäller fram till den 13 december.

Så här skriver FHM i förslaget:

Idrott- och fritidsaktiviteter är viktigt för folkhälsan. För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna idrotta eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta bör de:

1. hålla avstånd till varandra, 2. inte dela utrustning med varandra, 3. genomföra aktiviteten utomhus, 4. undvika gemensamma omklädningsrum, 5. resa till och från aktiviteten individuellt, och 6. utföra aktiviteten i mindre grupper

Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2005 och senare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet