Ante Rebic fälldes med helt öppet mål – men Mathias Jörgensen fick bara gult kort. Foto: TT Bild

Jonas Eriksson förslag: Döm mål i stället för straff

Uppdaterad
Publicerad

Kroaten Ante Rebic hade öppet mål på övertid, men fälldes bakifrån av dansken Mathias Jörgensen.

Domare Nestor Pitana blåste straff – men delade bara ut gult kort. Och Luka Modric missade straffen.

– Domaren gör helt rätt, men här blir det fel. ”Straffet” motsvarar ju inte förseelsen, säger SVT:s expert Jonas Eriksson.

I 116:e matchminuten slog Luka Modric en superb stickare mot Ante Rebic som iskallt rundade Kasper Schmeichel i den danska buren.

Med öppet mål skulle Rebic bara rulla in bollen, men hakades upp bakifrån av 1-0-målskytten Mathias Jörgensen.

”Inte rött rätt”

Många trodde att den argentinske domaren Nestor Pitana skulle blåsa straff och visa rött kort. Han pekade mot straffpunkten. Men gav bara Jörgensen gult kort.

– Regeln om målchansutvisning ändrades för två år sedan. Om spelaren som begår förseelsen försöker spela på bollen så ska det vara en strafflindring, i det här fallet ett gult kort istället för rött. Och det är ju en korrekt bedömning. Man ser också att Pitana får besked från VAR-rummet att det räcker med gult eftersom spelaren försöker gå på bollen, säger SVT:s expert Jonas Eriksson.

”Här blir det fel”

Men den förre världsdomaren är inte helt nöjd med konsekvensen i just det här fallet med den nya regeltillämpningen.

– Här blir det fel. ”Straffet” motsvarar ju inte förseelsen. Man skulle kunna diskutera om man skulle kunna utdöma mål i en sån här situation, ungefär som i ishockey när någon kastar klubban mot en puck som är på väg in i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.