Confederations cup-bucklan och Gianni Infantino. Foto: Bildbyrån

Fifa kan lägga ner Confederations cup

Uppdaterad
Publicerad

Fifa öppnar för att lägga ner Confederations Cup och ersätta turneringen med ett nytt världsmästerskap för klubblag. Det säger förbundets generalsekreterare Gianni Infantino.

Confederations cup spelas vart fjärde år och fungerar som ett genrep inför nästkommande års fotbolls-VM. Turneringen hölls senast i somras i Ryssland och vanns av Tyskland.

Nytt klubblags-VM

Nu flaggar Fifa för att lägga ner mästerskapet. I stället vill man utforma en ny version av VM för klubblag, som skulle anordnas vart fjärde år. Detta för att att höja turneringens status.

VM för klubblag har kritiserats för att hamna i skuggan av Champions League och Europa League och att klubbar utanför Europa haft svårt att hävda sig i konkurrensen.

”Inte fått effekt”

Dessutom har turneringen spelats varje år sedan starten 2005, vilket gjort att den haft svårt att nå ordentligt genomslag.

– VM för klubblag är en fin tävling men den har inte haft den effekt vi hoppades på för utvecklingen av klubbfotboll runt om i världen, sade Gianni Infantino på en presskonferens under fredagen.

Några besked om när förändringen kan ske har inte kommit från Fifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.