Reinhard Grindel och de regerande mästarna i VM för klubblag, Real Madrid. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM för klubblag kan utökas – och ersätta Confederations Cup

Uppdaterad
Publicerad

Fifa utreder möjligheterna att utöka antalet lag i VM för klubblag från sju till tjugofyra till år 2021. Planerna ska ha diskuterats av Fifarådet på ett möte i Indien förra veckan, men har nu avslöjats av den tyska delegaten Reinhard Grindel.

Idag består VM för klubblag av sju lag och äger rum i december varje år. Lagen som deltar är segrarna i de olika världsdelarnas fotbollsförbunds turneringar (t.ex. Champions League i Europa) plus värdlandets ligavinnare.

I Europa har turneringen fått väldigt lite uppmärksamhet eftersom det krockar med de inhemska ligorna som prioriteras högre.

Då turneringen görs om skulle den bestå av tre grupper med åtta lag vardera och pågå i 18 dagar. Enligt spanska Mundo Deportivo skulle tolv europeiska, fem sydamerikanska, två afrikanska, två asiatiska och två nordamerikanska lag delta medan man ännu funderar på en lösning kring Oceanien.

”Fifa ska fokusera på landslagstävlingar”

Fifa vill inte uttala sig om planerna, men ordförande Gianni Infantino har redan tidigare nämnt idén om att utöka antalet lag i VM för klubblag.

Grindel, som alltså har avslöjat planerna, motsätter sig idén: ”Spelarna behöver vila i juni. Fifa ska fokusera på landslagstävlingar”, skriver han på sin Facebook.

Enligt tysken skulle också nya VM för klubblag ersätta Confederations Cup som nu är en turnering som spelas under sommaren ett år före fotbolls-VM. Eftersom den arrangeras i landet där VM går kallas den ofta för för-VM.

Det är sedan tidigare klart att Qatar inte kan arrangera Confederations Cup under sommaren 2021 eftersom det är för varmt då. VM kommer av samma orsak att spelas i november och december 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.