Finland tappade medalj – protesterar efter jätteknuffen

Uppdaterad
Publicerad

Finland jagade länge bronset i VM-stafetten. Men startande Anne Kyllönen tappade 35 sekunder efter att ha brutalt knuffats in i stängslet av tyskan Nicole Fessel. Det kan ha kostat dem medaljen. -Det grämer mig oerhört mycket, säger Anne Kyllönen till Yle.

Finländskorna hade länge ett jätteläge och blev slagna först mot slutet av Ryssland och USA. Roponen kunde inte svara när Anna Haag ryckte i sista backen före mål.

Men de kunde haft ett ännu bättre läge vid den tidpunkten. Anne Kyllönen, finländskornas startkvinna, fick en närmast en hockeytackling av tyskan Nicole Fessel. Finländskan flög in i nätet bland publiken.

– Det där kan bli en jurydiskussion där det tyska laget kan strykas. Det var en tuff knuff, säger experten Anders Blomquist.

Kyllönen var just då sjua och efter knuffen tappade hon hela 35 sekunder på Norges Heidi Weng.

– Jag hade samma åklinje som Fessel och hon knuffade helt enkelt omkull mig. Jag fastnade i skyddsnätet i samband med fallet och tappade många sekunder, säger Anne Kyllönen till Yle.

Finland lämnade in en protest mot Fessels tackling. Men det kommer inte att leda till någon medalj.

– Det grämer mig enormt för åkningen kändes i övrigt bra, säger Anne Kyllönen.

 Istället varnades både Finland och Tyskland för situationen.

– Jag förstår inte, jag gjorde ju ingenting, säger Kyllönen till den finska tidningen Iltasanomat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer