Johan Norberg. Foto: SVT

Forskare: ”Finns en grupp ungdomar som försvinner i det tysta”

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomsidrotten i föreningsform har minskat. De senaste tio åren har utövandet sjunkit med 12 procent.

– Det finns en grupp ungdomar som försvinner i det tysta därför att de inte uppmärksammas, säger Johan R Norberg, som är utredare vid centrum för idrottsforskning.

Mellan 2004 och 2013 har utövandet sjunkit med 12 procent eller 7,2 miljoner deltagartillfällen. Det visar statistik som SVT:s researcher Lotta Sima tagit fram.

Centrum för idrottsforskning forskar årligen kring LOK-stödsstatistiken, som SVT utgått från, och enligt utredare Johan R Norberg fortsätter utövandet i föreningsform att minska. Det tyder på att färre barn och ungdomar idrottar.

”Kring 2008 vek det nedåt…”

– Ungdomskullarna har blivit mindre men idrottandet har blivit ännu mindre. Så ja, färre ungdomar idrottar i föreningar. Någon gång kring 2008 vek det nedåt och sedan dess har det fortsatt.

– Det är framförallt äldre ungdomar som slutar och tjejer i större utsträckning än killar, säger Johan R Norberg, som är utredare vid centrum för idrottsforskning.

Vad är orsakerna till att utövandet minskat?

– Vår huvudanalys är att landets föreningar är jättebra på att ta hand om de som verkligen brinner för sin idrott, men klubbarna är inte jättebra på att ta hand om de som bara vill ägna sig åt idrotten ibland. Det finns en grupp ungdomar som försvinner i det tysta därför att de inte uppmärksammas. Om man vill bryta trenden med att färre slutar måste man nog ta tag i det.

Idrott i annan form

Även om ungdomar slutar idrotta i föreningsform kan det vara så att många fortsätter röra på sig i andra former.

– Man kan fundera över om det är så att unga idag idrottar i andra former, att de exempelvis går på gym. Men vi vet faktiskt inte om det är så.

– Jag tror att många av de som går på gym även är de som tränar i föreningar. Vi ser en grupp som blir mer och mer aktiva och en grupp som blir mindre aktiva.

– Vi vet inte om det är idrottsrörelsens problem eller hela Sveriges problem, säger Johan R Norberg.

Fakta statistik

Riksidrottsförbundet för statistik över utövandet inom föreningsledd barn- och ungdomsidrott i Sverige.

Utövandet mäts genom antal deltagartillfällen, alltså närvaron på föreningarnas aktiviteter/sammankomster.

Ett deltagartillfälle är en närvaroregistrering på en sammankomst, exempelvis en träning eller match. Deltagartillfällen mäter inte unika deltagare utan närvaron.

Utifrån bland annat närvaron styrs sedan det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) till föreningarna.

Exempel:

En liten gymnastikförening har träning 30 gånger/år, för i genomsnitt 12 barn.

Antal deltagartillfällen blir då 30 x 12 = 360.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.