Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk fotbollsstjärna anklagas för att ha skickat sexfilm

Uppdaterad
Publicerad

En fotbollsspelare med landslagsmeriter är polisanmäld, anklagad för att ha skickat en sexvideo till en kvinna han påstås ha pratat med på sociala medier.
Han hävdar själv att falska konton har öppnats i hans namn och Svenska fotbollförbundet har startat en egen utredning.
– Det är inte jag. Jag är oskyldig, säger spelaren.

Kvinnan kom nyligen i kontakt med en person som utgav sig för att vara fotbollsspelaren genom en dejtingapp. Kvinnan fick selfies på spelaren skickade till sig och dessutom videosekvenser från landslagssammanhang men även en film på en person som filmade sitt kön medan han onanerade. 

– Jag blev chockad och kränkt, säger kvinnan.

Eftersom kvinnan uppfattat att det var fotbollsspelaren själv som lade upp bilder och filmer på sig själv, har hon nu anmält honom. Hon har skickat konversationer och bilder hon fått till polisen. Hon är förhörd och en förundersökning är inledd.

Säger att han är oskyldig

Till SVT säger spelaren att han är oskyldig och utsatt för en identitetskapning. Många kvinnor har kontaktat honom av samma anledning, och han säger att han vill rentvå sitt namn.

– Det är inte jag som har skickat det där. Kontot är falskt. Det är ingen bortförklaring, jag är upprörd över det här och tycker synd om alla kvinnor och tjejer som har drabbats. Jag har fått många meddelanden från tjejer som tror att de har haft kontakt med mig. Men det är inte jag.

Svenska fotbollförbundet har fått kännedom om anklagelserna och väljer att ställa sig bakom spelaren.

– Det är naturligtvis allvarligt både för spelaren men naturligtvis också för de personer som drabbats av det här, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

Kvinnan anser att spelaren har filmat sig själv, och att allt annat är bortförklaringar.

”Jätteallvarligt”

– Det är inte sant eftersom han har skickat filmen från landslagssammanhang. Det går inte att förklara på annat sätt än att det är han, anser hon och menar att filmerna är filmade i nutid.

Håkan Sjöstrand är av en annan mening.

– Det är uppenbarligen någon som vill den här spelaren väldigt illa, annars gör man inte på det här sättet. Det är jätteallvarligt. Vi har redan nu startat vår interna utredning och kommer även koppla in polisen i det här.

Kvinnan som anmält menar att spelaren skyller ifrån  sig och att ni skyddar honom. Vad vill du säga till henne?

– Det får utredningen visa. Vi måste göra vad vi kan för att komma till botten med det här, och vi kommer ta hjälp av polisen för att se vad vi kan komma åt.

”Tänker göra samma polisanmälan”

Spelaren står fast vid att han är identitetskapad.

Hur förklarar du att kvinnan som gjort anmälan fått selfies på dig och bilder från landslagssammanhang?

– Det måste vara gamla selfies som jag lagt upp på min story, säger spelaren som även menar att videoklipp från andra sammanhang kan ha tagits från andra sociala medier och lagts upp på det enligt honom falska kontot.

Han säger att han fått nog av att bli utsatt på det här sättet, och hoppas att polisen ska ta fast den eller de personer som är skyldiga.

– Det har gått för långt. Jag tänker göra en polisanmälan, säger han.

SVT Sport väljer att inte namnge den fotbollsspelare som blivit polisanmäld för sexuella trakasserier. I nuläget avvaktar vi både polisutredning och Fotbollförbundets egen utredning för att få en tydligare bild av vad som hänt.

SVT lyder under en lagstiftning som gäller ”mediets särskilda genomslagskraft” som är skriven för att skydda människor från publicitetsskada, och som gäller även om andra medier väljer att publicera namnet.

Om nya uppgifter i målet kommer fram kan beslutet komma att ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer