Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet. Foto: Bildbyrån

Sjöstrand efter andra ”dick pic”-fallet: ”Man får aldrig putta någonting under mattan”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan skakades Fotbollssverige när Gunilla Axén berättade om att penisbilder hade skickats till henne av tre fd landslagsspelare. Nu blåser det igen i förbundets lokaler i Solna. Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand menar att förbundet tar detta på största allvar.

– Ja, jag tycker vi jobbar på ett väldigt bra och målmedvetet sätt, säger han till SVT Sport.

Det var i slutet av oktober i fjol som Axén, som 2003-2010 jobbade som utvecklingschef för Svenska Fotbollförbundet, gick ut i Aftonbladet och berättade om hur tre landslagsspelare hade skickat penisbilder till henne under tiden hon jobbade som på Fotbollförbundet.

– Det var morgonstånd. En del bilder var väldigt redigerade och snygga. Det stod ”Godmorgon Gunilla” och var en penis, sa hon då till SVT Sport.

I efterspelet till de anklagelserna gästade Håkan Sjöstrand Sportspegeln och sa då:

– Att få sådana här bilder är vidrigt och äckligt. Alla former av sådana här kränkningar är helt oacceptabelt. Vi måste gå tillbaka och ta reda på vad som har hänt, sa Sjöstrand.

Efter detta har den så kallade metoo-rörelsen över Sverige gjort att problemet blivit än mer aktuellt för förbundet.

Trots det anklagas åter igen en spelare med landslagsmeriter för att ha skickat penisbilder. Den här gången även onanifilmer.

Sjöstrand menar att man inom förbundet regelbundet pratar med personal och spelare om sådana här frågor i spåren av metoorörelsen.

– Naturligtvis har vi som alla andra nolltolerans mot alla typer av kränkningar, hot eller vad det än kan vara. Det är otroligt viktigt. Det gäller även när vi blir utsatta för det. Vi har nolltolerans gentemot oss också. Det är jätteviktiga frågor, så vi informerar och jobbar med olika former av utbildningar utifrån de här områdena, säger Sjöstrand till SVT Sport.

För ungefär ett år sen kom det fram att en tidigare anställd i förbundet fått liknande bilder skickade till sig. Hur har det påverkat hur ni inom förbundet jobbar med sexuella trakasserier internt?

– Jag tror att hela metoo som kom till ytan ordentligt under hösten har varit ett uppvaknande för många, och naturligtvis för oss också. Så det gäller naturligtvis när såna saker inträffar man har rutiner, går till botten med det, vad det är som ligger bakom. Sen jobbar vi proaktivt med våra värderingar och det gör vi i form av utbildningar och information av olika slag.

Är du nöjd med hur ni jobbar?

– Ja, jag tycker vi jobbar på ett väldigt bra och målmedvetet sätt. Det viktiga är att det när och om någonting inträffar, finns rutiner så att vi verkligen tar tag i frågorna. Man får aldrig putta någonting under mattan utan det gäller verkligen att ta reda på om det uppstår olika situationer, så att vi kan hantera det på bästa sätt.

Därför namnger SVT inte spelaren

SVT Sport väljer att inte namnge den fotbollsspelare som blivit polisanmäld för sexuella trakasserier. I nuläget avvaktar vi både polisutredning och Fotbollförbundets egen utredning för att få en tydligare bild av vad som hänt.

SVT lyder under en lagstiftning som gäller ”mediets särskilda genomslagskraft” som är skriven för att skydda människor från publicitetsskada, och som gäller även om andra medier väljer att publicera namnet.

Om nya uppgifter i målet kommer fram kan beslutet komma att ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.