Markus Johannesson. Foto: SVT Sport.

SVT-experten: ”Man ska inte döma någon på förhand”

Uppdaterad
Publicerad
SVT Sports fotbollsexpert Markus Johannesson blir bestört när han får höra att en elitfotbollsspelare anklagas för att ha skickat så kallade ”dick pics” till unga kvinnor. Nu måste polisutredningen få ha sin gång, menar SVT-experten.
– Jag tror starkt på rättsamhället, man ska inte döma någon på förhand. Här får jag själv bita mig i tungan och inte fördöma, då hela bilden inte är klarlagd ännu. Det ser verkligen inte bra ut och jag förstår att det är en obehaglig upplevelse för de utsatta.

SVT Sport har varit i kontakt med elitfotbollsspelaren, som bestämt hävdar att han inte ligger bakom de bilder och onanifilmer som har skickats till flera unga kvinnor.

Spelaren menar att han har blivit id-kapad och säger att han kommer att polisanmäla det inträffade.

Markus Johannesson, SVT Sports fotbollsexpert, tycker att man måste avvakta den polisutredning som är inledd, och inte dra några förhastade slutsatser i skuldfrågan.

– Polisen har inlett en förundersökning och den måste få ha sin gång.

Johannesson anser att fotbollförbundet gör rätt som själva inleder en egen undersökning.

– Det är absolut inte en situation som jag är avundsjuk på. Förbundet måste själv gräva djupare i det här och skaffa sig en egen bild om vad som har hänt, det utgår jag ifrån att de gör.

Kan en spelare som anklagas för något sådant här representera landslaget?

– Om en spelare, rent hypotetiskt, skulle dömas för ett sådant här brott så har man i mina ögon förverkat sin rätt att representera landslaget - det är ett hedersuppdrag. Om man däremot frikänns så anses man oskyldig och ska då kunna vara uttagbar.

Därför namnger SVT inte spelaren

Visa

SVT Sport väljer att inte namnge den fotbollsspelare som blivit polisanmäld för sexuella trakasserier. I nuläget avvaktar vi både polisutredning och Fotbollförbundets egen utredning för att få en tydligare bild av vad som hänt.

SVT lyder under en lagstiftning som gäller ”mediets särskilda genomslagskraft” som är skriven för att skydda människor från publicitetsskada, och som gäller även om andra medier väljer att publicera namnet.

Om nya uppgifter i målet kommer fram kan beslutet komma att ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer