Foto: SVT/Grafiker Kim Hägglund

Frågor och svar om fotbolls-VM i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Nedan hittar du de vanligaste frågorna (och svaren) som har med SVT:s bevakning av fotbolls-VM att göra.

När avgörs fotbolls-VM?

Öppningsmatchen Brasilien-Kroatien (sänds i SVT) spelas i São Paulo den 12 juni. Slutspelet drar igång med de första åttondelsfinalerna den 28 juni och sedan avslutas mästerskapet med finalen den 13 juli.

Var hittar man sändningstider för fotbolls-VM?

Ni hittar alla sändningstider här eller på text-tv, sidorna 480-485.

Vad sänds i SVT, och vad sänds i TV4?

SVT och TV4 har gjort en överenskommelse och delat upp matcherna mellan bolagen (32 matcher sänds i SVT och 32 i TV4). Uppdelningen tar bland annat hänsyn till hur man har gjort vid tidigare mästerskap där SVT har delat på rättigheterna med TV4. Här hittar ni alla sändningstider.

Vissa matcher sänds i Kunskapskanalen, hur hittar jag den?

Kunskapskanalen ligger på olika kanalplatser beroende av vilken leverantör man har. Här kan du läsa om hur du hittar Kunskapskanalen.

Varför kan man inte se matcherna i SVT Play/VM-appen om man är utomlands?

SVT har bara rättigheter för att visa matcherna inom Sverige.

Kommer alla matcher att läggas upp i efterhand i Play?

Ja, alla matcher som SVT sänder kommer att kunna ses i Play – liksom våra nyhetssändningar och studioprogram. Även i VM-appen kommer matcherna att kunna ses i efterhand (dock utan svenska kommentatorer).

Kommer SVT att ha någon studio på plats under fotbolls-VM?

Ja, vi kommer att sända direkt från studion vid Copacabana, med gäster, intervjuer, reportage och diskussioner. David Fjäll och André Pops är programledare. Tiderna för programmen varierar beroende på matchtiderna, så håll koll på sändningstiderna här.

Var hittar jag nyheter, resultat och tabeller från fotbolls-VM?

VM-nyheter hittar du på text-tv sidan 440 eller på svt.se/vm. Resultat och tabeller finns på text-tv sidan 331, svt.se/vm samt i SVT:s VM-app.

Hur laddar jag ner VM-appen?

SVT:s VM-app hittar du genom att söka efter exempelvis ”SVT” i din telefons/surfplattas programvarubutik (exempelvis App Store eller Google Play). Den är gratis att ladda ner och använda.

Kan jag se SVT:s matcher direkt i VM-appen?

Ja, förutom att SVT sänder i tv och Play finns det en gratis VM-app som man kan ladda ner till sin telefon eller surfplatta, där man kan se alla SVT:s matcher direkt. I appen kan man även se mål och situationer från den kameravinkel man själv önskar. Dessutom finns resultat, tabeller, spelschema och klipp i appen.

Varför finns inte appen för Windows Phone?

Appens grundstruktur är utvecklad av Fifa och enbart anpassad för iOS och Android, tyvärr är det inget som SVT kan påverka.

Varför har ni sponsorskyltar före och efter matcherna?

I samband med sportsändningar kan och får SVT visa sponsorskyltar före och efter programmen, allt i enlighet med sändningstillståndet (beslutat i Sveriges riksdag). Skyltarna ger SVT en intäkt, tänkt att ge SVT bättre ekonomiska förutsättningar att kunna köpa in rättigheter att visa sportevenemang för den breda TV-publiken utan att den ska behöva betala ytterligare en gång för att kunna se dessa. Den årliga intäkten för sponsorskyltar är dock i helhetsperspektivet mycket blygsam. Sett till hela SVT:s budget, ca 1%. Man kan lita på att sponsrande företag inte påverkar innehållet i programmen.

Kan man mejla till VM-redaktionen/kommentatorerna?

Ja, adressen som gäller är vm@svt.se.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.