Frankrike överväger att dra sig ur OS i Pyeongchang

Frankrikes idrottsminister Laura Flessel.
Foto: TT NyhetsbildFrankrikes idrottsminister Laura Flessel.

Frankrike kommer inte att delta i vinter-OS i Sydkorea nästa år om inte säkerheten kan garanteras.
Det sa landets idrottsminister Laura Flessel i ett uttalande under torsdagen.
Landet är därmed det första som öppet tvekar om att medverka i spelen i Pyeongchang.

Spänningarna i regionen har eskalerat sedan Nordkorea genomförde sitt sjätte och hittills största kärnvapenprov den 3 september, vilket fördömts över hela världen.

Bland annat har USA:s president Donald Trump hotat med ”helt förstöra” landet med 26 miljoner invånare om Nordkorea hotar USA och dess allierade, inklusive Sydkorea. Och under torsdagen krävde han nya sanktioner mot landet.

Nordkorea å sin sida har hotat med militära insatser.

Frankrikes idrottsminister intervjuades i radiostationen RTL under torsdagen där hon sa att ”om vår säkerhet inte kan garanteras så kommer det franska OS-laget att stanna hemma”. Men hon tillade:

– Men vi är inte där än.

Avfärdar rädsla

Det internationella skidförbundets chef Gian-Franco Kasper avfärdar dock att det ska finnas någon rädsla bland de aktiva för att åka till Sydkorea och säger att OS i Pyeongchang skulle vara ”de säkraste i värden”. Han medger dock att biljettförsäljningen bland utländska besökare kan komma att påverkas.

IOK har tidigare sagt att man inte har någon ”plan B” och IOK:s president sa i förra veckan att tankar på något annat scenario än att hålla OS i Sydkorea skulle kunna hindra diplomatiska ansträngningar mellan de inblandade nationerna.

Sydkoreas organisationskommitté gick senare under dagen ut med att man följer den politiska situationen noga och att säkerhet är högsta prioritet.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.