Gay fast för anabola steroider

Uppdaterad
Publicerad

Enligt källor till BBC åkte sprintern Tyson Gay fast för bruk av anabola steroider. Detta enligt ett brev från USA:s antidopningsmyndighet Usada till

Gay som BBC tagit del av.

Ett utdrag är: ”Genom isotopanalys visar provet förekomsten av ett ämne som är relaterat till en tillförd steroid”.

Brevet är daterat 23 juli.  

Dopning inom friidrotten

Därmed kommer troligen den nu tillfälligt avstängde Gay att få två års avstängning vilket är praxis.

Ännu är inte steroidens namn känt och Gay har bara uttalat sig kort inledningsvis om saken då den blev känd i mitten av juli. Han påstod då att han blivit sviken av en vän.

-Jag vet exakt vad som hänt men jag kan inte prata om det nu, sa Gay för en dryg månad sedan. Och sedan dess har det varit tyst.

Gay åkte fast vid två tillfällen under våren och försommaren. Först vid ett slumpmässigt test tagit utanför tävling i maj och sedan i samband med de amerikanska VM-kvalen under midsommarhelgen. Innan han hade hunnit stängas av från VM på formell väg via USA:s friidrottsförbund eller IAAF  tog Gay själv beslutet att hoppa av mästerskapet i Moskva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom friidrotten

Mer i ämnet