Foto: TT

Wada utreder friidrottsdopning

Uppdaterad
Publicerad

Förra vecka skadades friidrottsvärlden om av nya dopningsanklagelser.

Nu tar Wada tag i saken.

De inleder omedelbart en utredning.

”IAAF har gått med på att samarbeta”, säger Wadas ordförande Sir Craig Reedle.

Wada, den internationella antidopningsbyrån, meddelar nu att de ska utreda de dopningsanklagelser som kom fram förra veckan, då tyska ARD släppte en dokumentär som visade att många friidrottare ska haft misstänkta värden.       

– Wada har som uppgift att skydda idrottares trovärdighet och har därför bett en oberoende kommission att brådskande utreda detta. Vi är övertygade om att IAAF (det internationella friidrottsförbundet), som har gått med på att till fullo samarbeta med kommissionen, är lika angelägna om detta, säger Wadas ordförande Craig Reedie på Wadas hemsida.

Uppgifterna gällde en databas från det internationella friidrottsförbundet (IAAF) och omfattade 12 000 blodprov från 5 000 friidrottare. Misstänkta värden ska ha uppmätts hos en lång rad medaljörer. Analyserna visar också att över 800 idrottare, var sjunde som namnges i filerna, har lämnat blodprov som av experterna beskrivs som ”tydliga tecken på dopning eller åtminstone onormala värden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom friidrotten

Mer i ämnet