Spelare i FC Köpenhamn. Foto: Bildbyrån

Grönt ljus för flera ligor i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har lättat på restriktionerna efter nedstängningen i coronapandemin.

I ”fas två” får landets professionella idrottsligor grönt ljus att köra i gång – bland dem både damernas och herrarnas toppfotboll.

Det är den danska regeringen som kommer med nyheten att det nu är fritt fram för flera av landets professionella idrottsserier, bland annat herrarnas två högsta fotbollsligor och den högsta på damsidan – men utan åskådare och med krav att följa ett medicinskt regelverk.

Beskedet rör även handbollsligorna, herrarnas ishockeyliga och andra professionella idrotter där utövarna lever på inkomsten från sin idrott.

Corona och idrott

Kulturministern Joy Mogensen (S) menar att det är viktigt både för idrottarna och för den sportintresserade befolkningen att idrotten kommer i gång igen.

– Ligorna måste slutföra sina serier och återuppta träningen, och vi är många som har saknat att följa med i Superligan. Det kan vi nu, även om det blir från soffan, säger Mogensen.

– Det har varit viktigt att även få med damernas liga tillsammans med de andra toppligorna i Danmark. Det hade varit ett stort nederlag för hela utvecklingen av flickfotboll och professionaliseringen av damligan om vi inte hade kunnat kora en mästare på rätt sätt.

Flera av ligorna som nu fått grönt ljus har redan avslutat sina säsonger, men de kan åtminstone återgå till träning och inleda nya säsongen inför stängda dörrar.

KLIPP: Europeisk fotboll diskuterades i lördagens Helgstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet