Risk för protester från supportrar i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Om och när de europeiska fotbollsligorna ska dra igång har diskuterats flitigt under veckan.

I Italien har spelarna börjat återvända till träningsanläggningarna, men det råder meningsskiljaktigheter bland supportrarna om vad som är rätt.

– Lecces fans har gått ut och sagt att hur kan vi tänka på att jubla över ett mål när vi fortfarande räknar kistor, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

I veckan kom beskedet att Bundesliga drar igång den 16:e maj och flera andra länder för diskussioner med de inhemska myndigheterna för att få följa efter. I England, Spanien och Italien början nu spelarna återvända till träningsanläggningarna för att vara redo att starta.

Men i Italien, som är ett av de länder som drabbats hårdast av covid-19, tycker inte alla att det är en smart idé att starta ligan.

– Vissa grupper säger att nu får det vara nog, vi behöver fotbollen. Men Lecces fans har gått ut och sagt att hur kan vi tänka på att jubla över ett mål när vi fortfarande räknar kistor, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup i Helgstudion.

Och en rädsla finns att det ska leda till mer än åsikter hos de olika grupperna.

– Inrikesministeriet varnar nu bland annat för att det kan bli oroligheter att folk går ut på torget, som man säger i Italien, och börjar protestera på allvar. De som vill att fotbollen ska börja och de som inte vill.

PROGRAM: Se hela fotbollsdiskussionen i Helgstudion (spola fram två timmar i spelaren nedan):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.