Foto: Bildbyrån

Beslut om allsvenskan dröjer: ”Ska träffas nästa vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Något beslut om när fotbollen i Sverige kan komma igång kommer inte tas förrän tidigast nästa vecka.
– De nuvarande föreskrifterna behöver uppdateras för att det ska kunna spelas matcher, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport, efter dagens möte med Folkhälsomyndigheten.

Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet träffade i dag Folkhälsomyndigheten för ett första möte för att få igång den svenska tävlingssäsongen.

Under fredagen lade SvFF fram vilka åtgärder de tänker vidta för att kunna säkerställa en fotboll som inte bidrar till smittspridning.

”Föreskrifterna behöver uppdateras”

Men något beslut från FHM kom aldrig.

– Vi har haft ett första möte och det kommer följas upp med ett nytt nästa vecka. I samverkan med Sef (Svensk elitfotboll) har vi delgett Folkhälsomyndigheten vilka åtgärder vi kommer vidta för att få igång matcher utan att bidra med smittspridning, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

– En avgörande parameter är att de nuvarande föreskrifterna behöver uppdateras för att det ska kunna spelas matcher igen. Den bedömingen får nu Folkhälsomyndigheten göra. De har fått med sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöstrand: ”Fotboll är något att samlas runt i svåra tider”

”Positiv utveckling”

På dagens presskonferens fick biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten frågan om vad som talar för eller emot att det spelas allsvensk fotboll från den 15 juni.

 Det som styr är hur smittspridningen ser ut, om vi kan lätta på åtgärder eller inte. Som ni ser ser vi positiv utveckling, men vi är fortfarande på en mycket hög nivå. Hur snabbt minskningen går är svårt att säga, sade han, och fortsatte:

– Vi kommer att titta på sommarfrågan under de närmsta veckorna för att kunna ge besked, men det är ett kritiskt läge, vi måste se om den här nedåtgående trenden håller i sig, säger Anders Wallensten.

I Tyskland drar ligafotbollen igång redan nästa vecka. Men statsepidemiologen Anders Tegnell har den senaste tiden sagt att han inte tror på fotboll i Sverige förrän senare i sommar.

ARKIV: Tegnell tror inte på allsvensk fotboll i juni (6 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell tror inte att det kommer spelas allsvensk fotboll på arenorna i juni. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer