Foto: TT Nyhetsbyrån

”Hade hellre sett OS i Kazakstan”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Kessiakoff är en av få svenska idrottare med erfarenhet från både Kazakstan och Kina. Nu gick OS 2022 till Kina och Peking, men Kessiakoff hade hellre sett det motsatta. ”Luften är helt enkelt bättre där”, berättar han för SVT Sport.

Under sin tid som cyklist i det kazakiska proffsstallet Astana lärde Fredrik Kessiakoff känna landet. Och under 2008 var han med i sommar-OS i Peking. Med erfarenhet från båda de länder som omröstningen till slut stod emellan hade Kessiakoff hellre sett att OS gick till kazakiska Almaty.

– Luften är renare där helt enkelt. Så av den anledningen hade jag nog hellre sett det där, säger han till SVT Sport.

OS 2022

Inför OS 2008 lyftes problematiken med humanitära och miljömässiga problem i Peking. Bland annat begränsades trafiken för att luftföroreningarna åtminstone tillfälligt skulle lätta. Det gjorde dem, men inte tillräckligt menar Kessiakoff.

– Det är tråkigt att behöva åka någonstans och veta att det är ganska hälsofarligt att vistas i den miljön. Just då begränsade man trafiken litegrann, men jag var där innan och såg hur det var, och det kändes inte så kul att vet att man skulle tillbaka dit och tävla.

Dålig luft – och vattenbrist

Luftföroreningar fortsätter vara ett problem för Peking och Kina, precis som bristen på vatten. I ett område där snöfall inte är tillräckligt vanligt lär man behöva ta vatten från övriga delar av landet för att kunna ordna snö i backar och på slätter. Något som kan göra att Kina drabbas av vattenbrist.

Trots det hamnar detta och många andra mästerskap i länder som kritiseras för bristande säkerhet och människorrätts- och miljömässiga aspekter.

– Som idrottare får man ändå acceptera problematiken, de här länderna har en större vilja att arrangera till exempel OS som blir större och dyrarare hela tiden. Men jag tror också många av medborgarna (i de här länderna) vill ha OS, man känner en stor stolthet över sina idrottare. I andra länder kanske folk har en större förståelse för att kostnaderna inte är värda att ta, menar Kessiakoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2022

Mer i ämnet