Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Åhman och Jonathan Hellvig trodde aldrig att de skulle ta EM-guld Foto: Bildbyrån

Här är tio genombrott att hålla koll på 2023

Uppdaterad
Publicerad

2022 var ett händelserikt idrottsår.

Här är tio svenska idrottare som ficka sina genombrott under 2022 och är värda att hålla koll på i framtiden.

– Nu är vårt stora mål att ta oss till Paris 2024, säger Jonathan Hellvig, som tillsammans med David Åhman sensationellt tog EM-guld i beachvolleyboll.

Jonathan Hellvig och David Åhman, Beachvolleyboll

Ålder: 21

SVT Sport

Jonathan Hellvig och David Åhman chockade beachvolleyvärlden när de först slog ut den norska duon Anders Mol och Christian Sörum, regerande OS-, VM-, och EM-mästarna, i semifinalen av EM, för att sedan ta hem guldet.

Trodde ni att det kunde bli en så lyckad säsong?

– Inte så bra, det trodde vi inte. Vi hade tränat på bra och visste att vi var i bra form och började säsongen väldigt bra där i Turkiet där vi lyckades vinna vår första världstour på den nivån, säger David Åhman. Sen blev Jonathan skadad. Att komma tillbaka och spela EM direkt efter skadan, då trodde vi aldrig att vi skulle gå hela vägen till guldet.

Vad blir nästa mål?

– Nästa år börjar OS-kvalperioden. Från 1 januari räknas varje resultat man gör till OS-kvalet. Nu är vårt stora mål är att ta oss till Paris 2024, säger Jonathan Hellvig.

Klipp: EM-guldmedaljörerna förklarar succéduons unika anfallsspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Linn Grant, Golf

Ålder: 23

Linn Grant har haft en succésäsong sedan hon tog steget från amatör till proffs sensommaren 2021. Hon tog hem hela Europatouren och blev dessutom första kvinna någonsin att ta en tourseger på herrarnas Europatour när hon vann Scandinavian mixed på Tylösand i somras.

– Jag har en ganska god distans till det jag gör. När jag inte spelar golf så kan jag verkligen lägga klubborna åt sidan och fokusera på annat och vara närvarande även utanför golfen. Och jag tror att det smittar av sig även hur jag är på golfbanan. En bogey eller dubbelbogey, jag kan lätt skaka av mig det, säger hon till SVT Sport.

Klipp: Vem är Linn Grant

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Hanna Aronsson Elfman Alpint

Ålder: 19

Hanna Aronson Elfman slog igenom på allvar i slalomtävlingen i Sestriere. Hon låg på 16:e plats efter första åket – 2,14 sekunder efter. Då slog hon till med ett andra åkets i särklass bästa tid och kom fyra, 35 hundradelar från pallen. Hennes bästa resultat innan var en niondeplats.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det påminner om när Anja Pärson vann OS-guld i samma backe 2006, sa SVT:s expert Pernilla Wiberg efter åket.

Klipp: Pernilla Wibergs hyllning efter superåket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Aronsson Elfman jämförs med Anja Pärson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Maja Stark, Golf

Ålder: 23

Även om Maja Stark hade en fin höst 2021 har även hennes stora genombrott kommit i år. Tillsammans med vännen Linn Grant har de dominerat Europatouren, och gjorde upp om segern i den sista tävlingen på Alferini Golf i Spanien.

– Jag hade väl kanske en liten aning när vi började spela under året. Vi båda började ju starkt så att vi skulle vara med där uppe. Men att det skulle handla om bara oss två det är ju spännande, sade Maja Stark inför avgörandet av Europatouren mot Linn Grant, till SVT Sport.

Klipp: Maja Stark om att hitta balans i elitidrottandet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Isak Hien, Fotboll

Ålder: 23

Inför den här säsongen hade Isak Hien spelat tolv matcher i Superettan och fem i allsvenskan i sin karriär. Det krävdes sexton matcher till i allsvenskan och sex i Europaspel. Sedan var Isak Hien såld till Hellas Verona i Serie A, och fick sedermera även debutera i landslaget, där han gjort fyra matcher under året. I Italien har den fysiska mittbacken dessutom imponerat stort under hösten.

– Det har gått så pass fort att man inte har hunnit landa. Jag hade precis vant mig att spela i Djurgården och sen blev det en utlandsflytt och då ska man vänja sig att spela i Italien och nu är man här, sade han till SVT Sport innan landslagsdebuten.

Klipp: Isak Hien: alltid varit en dröm att spela i landslaget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isak Hien. Foto: Bildbyrån

Tilda Månsson, Triathlon

Ålder: 18

Tilda Månsson har tagit triathlonvärlden med storm. I juni tog hon JVM-guld i Kanada. Och i sin blott andra världscuptävling som senior skrällde hon rejält och tog hem tävlingen i norska Bergen.

– Jag hade inte förväntat mig detta. Jag kom för att se och lära, sade hon till SVT Sport efter loppet.

Den före detta OS guld-medaljören Lisa Nordén hyllar Månsson.

– Får hon gå ut i täten på löpningen har hon alla möjligheter på medalj, i vilket mästerskap som helst, säger hon.

Klipp: Supertalangen Tilda Månsson – en triatlet med höga mål

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilda Månsson. Foto: SVT/World triahtlon

Carl Bengtström, Friidrott

Ålder: 22

Carl Bengtström fick sitt stora genombrott när han tog brons på inomhus-VM på 400 meter i mars och krossade det svenska rekordet.

– Jag tänkte hela dagen i går att medalj är möjligt, men det svenska rekordet är riktigt bra så det känns oerhört skönt att kunna trycka till det också, sade han efter medaljen till SVT Sport.

I maj slog han sedan nytt personligt rekord i sin ordinarie distans 400 meter häck, i Diamond League i Eugene på 48,52. EM i augusti blev en besvikelse när han åkte ut i semifinal, men han blir helt klart någon att hålla koll på framöver.

Klipp: VM-brons till Carl Bengtström

Frida Westman, Backhoppning

Ålder: 21

Frida Westman startade året med att bli historisk när hon med sin 16:e plats blev den första svenska kvinnliga backhoppare som tävlat i OS. I november kom nästa skalp när hon kom trea i världscuptävlingen i polska Wisla. Det var första gången på 30 år som en svensk slutade på pallen.

– Jag kan nästan inte tro det. Det känns väldigt kul, sade hon efter tredjeplatsen.

Oturligt nog skadade Westman knät i samband med tävlingen, men har opererat sig och siktar nu på VM i mars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Westman. Foto: Viaplay/TT Nyhetsbyrån

Tyra Axnér, Handboll

Ålder: 20

Tyra Axnér spelar till vardags i danska Nyköbing Falster, men slog igenom med dunder och brak när hon kom in i matchen mot Danmark i EM. Efter att ha spelat totalt två minuter tidigare i mästerskapet gjorde hon hela nio mål i den andra halvleken, och spelade som i trans.

– Jag har följt svensk landslagshandboll i väldigt många år. Jag har inte sett ett så stort genombrott som idag. Jag har aldrig sett något liknande. Det är bara att lyfta på hatten och säga ”välkommen in i världshandbollen”, sa SVT:s expert Magnus Grahn efter matchen.

Klipp: Tyra Axnér: ”Har växt upp med ifrågasättning”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet