Mika Zibanejad och Jimmy Durmaz. Foto: TT/Bildbyrån

Här är idrottsstjärnorna som vill göra skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui jobbar för att få fler tjejer i förorten att idrotta. Men hon är inte ensam om att lägga tid och engagemang på att göra skillnad i samhället. Här är några andra idrottare som vill vara med och försöka göra världen lite bättre.

Mikael Backlund, NHL-spelare och världsmästare med Tre Kronor, engagerar sig i Locker Room Talk som arbetar för jämställdhet och schyssta attityder i omklädningsrummen, och en mer välkomnande hockey.

– Jag vet ju hur jargongen är och har själv fått anpassa mig och kanske inte alltid varit mig själv för att passa in, säger han till SVT Sport.

Jimmy Durmaz, landslagsspelare i fotboll, är även han aktiv inom Locker Room Talk.

–  Det är något jag brinner för – att hjälpa så många som möjligt – och mer måste till för att det ska bli bättre, säger Jimmy Durmaz till SVT Sport.

Mika Zibanejad, precis som Backlund NHL-spelare och Tre Kronor-stjärna, är intresserad av integrationsfrågor. Han kände sig annorlunda under uppväxten och har förstått att han kan bli en förebild för invandrarungdomar.

– Jag vill ta ansvar och visa att alla är välkomna. Hjälpa folk i förorten att upptäcka den här sporten som givit mig så mycket.

Ishockeyklubben Kiruna IF har öppet stött HBTQ-rörelsen, klubben spelar i regnbågsfärgade tröjor och belönades bland annat 2015 med Sportspegelpriset för sitt engagemang mot bland annat homofobi.

Årets vinnare av Sportspegelpriset engagerar sig alltså i unga tjejer i förorten genom projektet Basket Gäris. SVT Sport var i höstas med på en träning med tjejerna i Vårby och Amanda Zahui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.