Foto: Scanpix

”Har vi ovetande skapat ett monster?”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att Oscar Pistorius anklagas för att ha mördat sin flickvän slog ned som en bomb. Inte minst för vännen och sportjournalisten Gianni Merlo som menar att medierna kan ha påverkat paralympiern.

”Har vi ovetandes skapat ett monster?”, undrar han.

”Hur kan Oscar, min vän som förmedlade sin livsglädje till mig ha blivit en utpekad mördare?” Så inleder Gianni Merlo en artikel efter gårdagens nyhet att den sydafrikanske idrottsstjärnan Oscar Pistorius häktats misstänkt för mord på sin flickvän.

Merlo skrev 2008 tillsammans med Pistorius boken Dream Runner, en biografi om sydafrikanens liv.

Oscar Pistorius

Merlo tillbringade då bland annat tre veckor i Pretoria där Pistorius bor och menar att det inte fanns nånting som kunde förutse en tragedi som det nu inträffade.

Pistorius har även under längre tid tränat i Merlos hemland Italien och aldrig visat instabilitet eller glimtar av plötslig, blind ilska, skriver Merlo.

Det enda som framkommit om onormalt beteende är när han greps för olaga hot på en fest i Sydafrika men släpptes utan straff efter en natt i häkte.

Merlo, som är ordförande för AIPS, Internationella Sportjournalistförbundet, har dock inte träffat Pistorius på länge och avslutar:

”Någon sa att han förändrats det senaste året. Vi hjälpte honom att nå toppen snabbt och nu undrar jag. Har vi ovetande skapat ett monster?”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet