Hjärnskakningarna krossade hockeydrömmen

Publicerad

Han var lovande målvakt i ishockey och drömde om att en gång få spela i Tre Kronor.
Men sex hjärnskakningar tvingade honom att sluta.
I stället satsade han på en annan idrott. I dag är Adam Andersson, 27, nybliven landslagsman – i bowling.

Han spelade i Boden och hockeyn var hans liv. Men efter fem hjärnskakningar under en period på bara tre år (dessutom hade han drabbats av en redan som tolvåring) fick han rådet av läkarna: ”Du borde inte spela mer hockey”.

– När jag väl fick beskedet så kunde jag inte riktigt ta in det. Det var först när jag skulle hämta utrustningen från ishallen och insåg att det faktiskt var över... som det verkligen träffade mig. Det var enormt jobbigt, säger Adam Andersson till SVT Sport.

Adam Andersson var bara 18 år då men ganska snabbt fann han en ny passion – bowling. Och han har på nio år lyckats nå eliten, inte bara i Sverige. Han är just nu tvåa på Europatouren och i juni tävlar han på EM som nybliven landslagsman.

Har bowlingen kompenserat de drömmar som du hade vad gäller ishockeyn?

– Det var ingen garanti att jag skulle känna lika mycket för bowlingen. Men som tur är så blev det så. Och jag kunde sätta upp nya mål. Jag drömde ju om att bli landslagsman i hockey... nu är jag det i bowling i stället. Det betyder väldigt mycket för mig.

I helgen avgörs SM-finalen för lag i Nyköping. Adam Andersson spelar för regerande mästarna Team Pergamon från Partille.

Se hela reportaget med Adam Andersson:

Hjärnskakningarna stoppade hockeydrömmen – nu spelar han EM i bowling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer