Hon boxas mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

I Indien kämpar boxaren Soniya Parab för att nå samma nivå som den världsberömda indiska boxaren Mary Kom. Men efter flera uppmärksammade gängvåldtäkter har boxningen också blivit ett sätt att känna sig trygg.

Det är onsdag kväll på en boxningsklubb i en liten by i södra Indien. Soniya Parab kommer direkt från kontoret och kastar sig in träningspasset. Hon har boxats i tio år, vunnit mästerskap och medaljer, men den stora drivkraften finns i vardagen.

– Kampsport är särskilt viktigt för flickor och kvinnor, med tanke på våldtäktsrisken. Vad som än händer vet jag att jag kan försvara mig genom att slåss, säger Soniya Parab samtidigt som hon mjukar upp höfterna genom att tänja från sida till sida.

Våldtäkter i Indien

Våld mot kvinnor är utbrett i Indien, något som fick stor uppmärksamhet i samband med en dödlig gängvåldtäkt i Delhi 2012. Hundratusentals människor protesterade över hela Indien, men än är det långt kvar jämställdhet.

– Många män kan inte hantera att kvinnorna tar för sig, eftersom kvinnorna tidigare har varit förtrycka, men sakta håller det på att ändras, säger Soniya.

En av väggarna i träningslokalen är tapetserad med tidningsklipp på Soniya och för varje artikel som publiceras om Soniya växer respekten. Fortfarande är det endast några tusen indiskor som boxas, men antalet ökar och Soniya har blivit en förebild, precis som hon själv har den legendariska boxaren Mary Kom som sin idol.

Andra förutsättningar för män

Men när vi åker hem till Soniya på hennes vespa för att laga middag berättar Soniya att förutsättningarna mellan män och kvinnor skiljer sig åt när det gäller vilken karriär som helst.

– Männen kan jobba och träna men kvinnorna måste dessutom utföra mängder av hushållssysslor.

Soniya hjälper sin mamma att laga ris, fisk och grönsaker. Under pratar mamman och pappan mamman och pappan pratar i munnen på varandra om hur stolta de är över Soniya. Men de är inte beredda att rucka på sona krav om att hon mycket snart ska gifta sig.

”Vill skapa historia”

– Men jag vill inte gifta mig säger Soniya och suckar, då är det slut på friheten och boxandet, eftersom man måste anpassa sig till mannen och vara hemma och ta hand om barnen.

Men idolen Mary Kom har visat att det går att boxas till och med efter tvillingar, och även Soniya tänjer gärna på gränsen för vad kvinnor förväntas åstadkomma.

– Jag vill skapa historia i Indien, sen är jag nöjd, säger Soniya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet