Foto: Scanpix

”Idolen har fallit ner i en avgrund”

Uppdaterad
Publicerad

Paralympics-stjärnan Oscar Pistorius misstänks ha skjutit ihjäl sin flickvän i hemmet i natt. SVT:s Fredrik Sperling var på plats vid rätten i Pretoria i dag när åklagaren meddelade att Pistorius kommer att hållas kvar i häkte över natten.

– Det var ett stort mediauppbåd där men även en hel del nyfikna. Andra var där för att bearbeta chocken efter det som hänt, berättar Fredrik Sperling, på plats i Pretoria.

Många är chockade

Oscar Pistorius

”Blade Runner” tros ha skjutit sin flickvän med fyra skott. Flickvännen avled och polisen har nu inlett en mordutredning.

Fredrik Sperling berättar att många är chockade.

– Pistorius är ju en av landets största idrottare, en person som alla känner till, som har blivit en världskändis och som har varit ett föredöme för många.

Dominerar all media i landet

I Sydafrika dominerar nyheten både radio, tv och tidningar.

– I går var Pistorius kanske den person som människor såg upp till allra mest. Han har ju visat att man kan övervinna allting. Och så nästa dag, på Alla hjärtans dag, har idolen fallit ner i den djupaste avgrund.

”Överskuggar allt annat”

Överallt i Sydafrika pratas det i dag om en enda nyhet.

– Det överskuggar allt annat. Presidenten ska hålla tal till nationen i kväll men det är detta alla pratar om, säger Sperling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet