Björn Eriksson och Amanda Lind. Foto: Bildbyrån

Idrottens pengar kommer till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade idrottsministern Amanda Lind och RF:s ordförande Björn Eriksson planen för hur idrottsrörelsen ska kompenseras för coronapandemin. 500 miljoner kronor ska delas ut. Fortfarande pågår arbetet med att i detalj fördela stödet till föreningarna.

– Pengarna kommer till midsommar, säger Eriksson.

Så sent som i går stoppades träningsmatcher på senior nivå, det vill säga med elitlagen där allsvenskan och damallsvenskan är de främsta serierna. Ungdomsidrotten kan dock fortsätta.

– Coronapandemin har fått stora konsekvenser för idrotten, som påverkas från knatteträningar till seniormatcher till stora lopp som ställts in. Särskilt insatser för barn och unga prioriteras, säger idrottsminister Lind.

Corona och idrott

– RF delar ut pengarna utan detaljstyrning från departementet, säger Lind.

RF har haft flera möten för att få den samlade idrottsrörelsens uppfattning. Det är ett arbete som kommer att pågå ytterligare flera veckor. Det är så lång tid det tar att se över ansökningar och väga olika intressen mot varandra

– Den vanligaste frågan är ”När kommer pengarna?”. De kommer till midsommar, säger Eriksson.

– Det beror helt enkelt på att nu inleds ett förfarande där man kan söka pengarna. Det kommer att bli en spännande och svår utmaning att dela ut pengarna. Det kanske inte blir någon som kommer att få så mycket som de vill ha, säger Eriksson.

”Ingen kommer att kunna räkna med att kompenseras fullt ut”

Den långa tiden till utbetalning beror på att man från RF:s sida vill vara helt säker på att pengarna hamnar rätt.

– Ingen, som Eriksson säger, kommer att kunna räkna med att kompenseras fullt ut men regeringen har arbetat intensivt de senaste veckorna för att kunna ta beslut för att lindra konsekvenserna av coronavirusets omfattning, säger Lind.

Amanda Lind utesluter inte att mer pengar kan fördelas till idrottsrörelsen, även om det inte finns några sådana planer i nuläget.

– Men pågår coronakrisen efter sommaren så utesluter vi ingenting. Vi har en nära dialog med Riksidrottsförbundet, säger Lind och betonar:

– Det är prioriterat att vi har en levande idrottsrörelse efter den här svåra tiden.

RF:s fyra punkter för pengarna:

1) Solidaritet, idrottsrörelsen ska ställa upp solidariskt.

2) Titta på överlevnad, vissa delar av idrottsrörelsen lider svårt.

3) Barn- och ungdomsidrotten.

4) Hur pengarna ska fördelas. Riksidrottsförbundet kommer fördela en pott till specialförbunden. RF svarar för den fördelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet