Tegnell: ”Vi kommer att komma med en rättelse”

Uppdaterad
Publicerad

På dagens presskonferens sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man ska skjuta upp alla matcher och cuper och RF följde efter. Sedan dök motstridiga uppgifter upp. Nu väntas ett klargörande under torsdagen.

– Vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Sport.

”Vi vill att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher och cuper”.

Det var Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsons ord på dagens presskonferens om coronaläget i Sverige.

Corona och idrott

Då följde Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson efter.

– Grundidén och bedömningen är att detta (idrott) bidrar till att ge pandemin en spridning. Då är det inte rimligt att vi tävlar vidare, sade han till SVT Sport.

Ett förtydligande kommer

Svenska fotbollförbundet hakade i sin tur på och lade till följande ”skarpa rekommendation” i sina riktlinjer för verksamhet under corona.

”...idrottsföreningar bör hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.”

Alla verkade överens om att allt skulle skjutas upp, men då ringde Stockholms Fotbollförbund upp Carlson för att få ett förtydligande och han sa då att man kunde fortsätta sin verksamhet.

”Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in... däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.”, skrev de på sin hemsida.

RF: Kommer nytt besked får vi pröva det

På grund av det ringde SVT Sport upp statsepidemiolog Tegnell för att fråga vad som egentligen gäller och han berättar att ett förtydligande är att vänta.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant.

Då kommer cuper och träningsmatcher att kunna avgöras?

– Ja, så länge det är få åskådare och man kan fixa bitarna runtom. Om det finns tillgänglig handtvätt och man inte tränger in spelarna i något utrymme.

Så närkontakt under spel är okej?

Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter.

Björn Eriksson på RF inväntar då förtydligandet.

– Beskedet idag var inga matcher, men om de tar ett nytt besked så får vi ju pröva det. De är medicinmän och inte jag. Om de ska komma med ett förtydligande så tyder det på att de har formulerat sig på ett sätt som att alla har trott att de inte vill ha några matcher, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet