Foto: Bildbyrån

IOK:s Thomas Bach om Qatar-kritiken: ”Handlar inte om pengar”

Uppdaterad
Publicerad

IOK står bakom Anoc World Beach Games som avgjorts i Qatar den senaste veckan.
Precis som kring friidrotts-VM och fotbolls-VM har valet av Qatar som arrangör kritiseras.
Nu svarar IOK:s ordförande Thomas Bach på kritiken.
– Man måste respektera den politiska neutraliteten, säger han.

Anoc World Beach Games arrangeras av Association of National Olympic Committees, vilket är IOK:s olika nationella olympiska förbund. IOK står bakom organisationen, som alltså den senaste veckan arrangerade den första upplagen av World Beach Games, som innehöll idrotter som strandfotboll, strandhandboll och strandtennis.

Precis som när friidrotts-VM nyligen arrangerades i Qatar, och kring fotbolls-VM som ska spelas där 2022, har valet av Qatar som arrangör kritiseras, beroende på bland annat bristen på mänskliga rättigheter som finns i landet.

Förnekar penga-syfte

När Anocs generalförsamling i dag träffades talade IOK:s Thomas Bach en del om kritiken, och försvarade valet av Qatar som arrangör, och förnekade att valet av dem handlade om pengar.

– OS handlar inte om att maximera intäkterna. OS handlar om att uppfylla vår mission. Och det är att ena världen genom idrotten. Om OS handlade om att att tjäna pengar, då hade vi inte haft 206 medlemsländer, och då skulle vi inte haft idrottare inom 33 idrotter, sade han, enligt IOK:s Twitter-konto.

”Måste respektera”

Bach ansåg även att det behövs mer respekt för olika länders styre.

– Man måste respektera den politiska neutraliteten. Vi lever alla i ett samhälle med mångfald där våra grannar kanske har en annan åsikt än du själv har. Vi måste koncentrera oss på idrottens enande kraft, och fokusera på det som enar oss och inte det som delar oss, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer