Arbetare vid Al Bayt-stadion i Qatar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Qatar planerar att avskaffa kontroversiell lag

Uppdaterad
Publicerad

Qatar har kritiserats för hur landet behandlar gästarbetare.
Men nu är de på väg att ta bort en av de mest kontroversiella lagarna.
Framöver ska gästarbetare få lämna landet även utan tillstånd från arbetsgivaren.

Qatar, som nyligen arrangerade friidrotts-VM och 2022 ska arrangera fotbolls-VM, har fått ta emot mycket kritik för hur gästarbetare – som huvudsakligen är de som bygger VM-arenorna – behandlats.

Men nu verkar det som att några kontroversiell lagar som gäller dem ska ändras. Det handlar om den regeln som gjort att vissa gästarbetare behövt tillstånd från arbetsgivaren för att lämna landet, samt en regel som gjort att vissa arbetare inte fått byta företag utan arbetsgivarens tillstånd.

– Regeringen har antagit en ny lagstiftning kring minimumlöner och nya regleringar för att underlätta arbetstagares övergångar till nya arbetsgivare. Vi har även ett utkast till en lag som ska avskaffa regeln om att man måste ha tillstånd för att lämna landet, säger arbetsministern Yousuf Mohamed al-Othman Fakhroo, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ministern sade dock inte vad minimumlönen ska vara framöver, men regeringen har tidigare satt en provisorisk minimilön på 2 019 kronor i månaden.

Se SVT:s reportage från Qatar i spelaren nedan.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT granskar: Arbetare behandlas illa inför VM 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer