Angelica Bengtsson under VM i Qatar. Foto: Bildbyrån

Angelica Bengtsson om Qatar-VM: ”Lättare att förändra om man ser verkligheten först”

Uppdaterad
Publicerad

Kritik har riktats mot att friidrotts-VM arrangerades i Qatar – ett land med stora brister vad gäller mänskliga rättigheter.
Men svenska stavhopparen Angelica Bengtsson är positiv till att mästerskapet hölls i just Qatar.
– Jag tror att det blir mycket lättare att förändra om man får se verkligheten först, säger Angelica Bengtsson till SVT Sport.

IAAF:s beslut att låta Qatar arrangera friidrotts-VM har kritiserats men ordföranden Sebastian Coe har försvarat valet med att ”man aldrig kan separera politik och idrott”.

– Båda sakerna är en del av livet, sa han till SVT under VM.

Svenska stavhopparen Angelica Bengtsson är också hon positiv till valet av VM-arrangör.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Coe svarade på SVT Sports frågor Foto: Bildbyrån

”Tävlingen det bästa jag varit med om”

– IAAF gick ut med att de vill inkludera så jag tycker att det är bra på det viset. Arabländerna är en stor del av världen och då är det bra att låta oss åka dit och visa hur fritt vi har det och samtidigt få se hur de har det., säger Bengtsson till SVT Sport och fortsätter:

– Idrott är väldigt viktigt på det viset när man vill globalisera och ta bort gränser, så jag tycker att det var bra och själva tävlingen är den bästa jag varit med om.

Kan du ändå förstå de som är kritiska?

– Jo, det kan jag. Men jag tror att det blir mycket lättare att förändra om man först får se hur det är, att man får se verkligheten först.

Även antalet åskådare har varit omtalat under VM. Läktarna har stundtals gapat tomma och ryktet säger att arrangörerna lockat med gratisbiljetter. Men det är inte bilden som Bengtsson har av VM.

Nöjd med publikupplevelsen

– På kvalet var det fler människor i publiken än vad det brukar vara på ett kval och vid finalen började det rätt glest men därefter blev det mycket folk. Och på helgen var det fullsmockat varje dag, så publikmässigt var det bra, säger hon.

Hur var VM i Qatar i jämförelse med dina tidigare mästerskapserfarenheter?

– Bland de bästa. Funktionärerna var jättebra, verkligen. Och hela organisationen var jättebra och de tänkte verkligen på atleterna. Det var också lätt att följa tävlingarna och jag har sett tv-sändningarna och de är bland de bästa tv-sändningarna jag sett. Det var en fantastisk upplevelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer