En familj tar en selfie vid den olympiska elden i Ishinomaki i norra Japan. Elden fördes dit i fredags på sin väg till OS-staden Tokyo. Tusentals människor köade för att få se den. Foto: Kimimasa Mayama /EPA

Kanada hoppar av OS på grund av coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Kanada tänker bojkotta de olympiska spelen i Tokyo i sommar om de genomförs som planerat. Samtidigt medger Japans regering för första gången att spelen kan komma att senareläggas på grund av coronakrisen.

”Inget är viktigare idrottarnas och allmänhetens hälsa och säkerhet”, skriver Kanadas olympiska kommitté i ett uttalande enligt TT.

Den kanadensiska kommittén kräver att spelen skjuts upp till 2021.

Coronapandemin

Även Australien är på väg att hoppa av. Enligt landets olympiska kommitté är det inte längre möjligt att sätta ihop en trupp, och landets OS-idrottare uppmanas att ställa in sig på att sommar-OS genomförs 2021 i stället.

Den olympiska elden kom i fredags till norra Japan på sin väg till Tokyo. Dagen efter slöt tiotusentals människor upp för att se den i staden Sendai.

Motvillig omsvängning

På måndagen medgav premiärminister Shinzo Abe för första gången att spelen kanske inte kan genomföras som planerat.

– Om det är svårt att hålla dem på det viset  så måste vi besluta att skjuta upp dem och ge högsta prioritet åt idrottarnas hälsa, sade han i parlamentet enligt Japan Times.

Hittills har de japanska myndigheterna framhärdat i att OS inte ska skjutas upp, men i söndags berättade den internationella olympiska kommittén (IOK) att arbetet med alternativa scenarier intensifierats.

Krav från flera länder

De olympiska kommittérna i Kanada, Brasilien, Norge och Nederländerna har nyligen begärt att spelen ska senareläggas.

Det som diskuteras är att skjuta på spelen ett eller två år, uppger Financial Times enligt TT. Varken Japan eller IOK anser att det är ett alternativ att ställa in tävlingarna helt. IOK har lovat att fatta beslut inom fyra veckor.

KLIPP: Det här är coronaviruset – och så sprids smittan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet