Nya uppgifter från Reuters gör gällande att OS nu planeras att skjutas upp Foto: Bildbyrån

Uppgifter: Planerar att skjuta upp OS

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens OS i Tokyo ska bli av. Det har varit budskapet hittills. Nu verkar arrangörerna trots allt öppna för att skjuta upp mästerskapet.

– Vi tittar på olika alternativ för att skjuta upp, säger en källa till nyhetsbyrån Reuters.

De olympiska sommarspelen, som är planerade till 24 juli–9 augusti i Tokyo, har varit hett omdebatterade i takt med coronavirusets framfart. Är det verkligen värt att hålla en så pass stor tävling med tanke på det rådande läget? Vad skulle ett mästerskap innebära för de tävlande? För alla åskådare?

Arrangörerna, och de japanska myndigheterna, har dock varit tydliga i sin linje: OS ska hållas som planerat.

Tokyo 2020

Skjuta upp

Nu tyder uppgifter, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, på att det trots allt skissas på planer för att skjuta upp tävlingarna. Nyhetsbyrån har talat med två källor, båda nära arrangörsorganisationen.

– Äntligen har vi blivit ombedda att ta fram scenarier vid händelse av att det skjuts upp, säger en av källorna till Reuters.

Enligt Reuters rör sig alternativen om att skjuta upp OS ett eller två år, men även möjligtvis en kortare period på cirka en månad.

Inte till varje pris

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har tidigare medgett att man tittar på alternativ, men framhållit att det är för tidigt att spekulera om att skjuta upp.

– Självklart tittar vi på olika scenarier, men vi skiljer oss från många andra idrottsorganisationer och proffsligor i det att vi har 4,5 månader kvar till spelen, sade IOK:s ordförande Thomas Bach nyligen.

Sveriges olympiska kommitté (SOK), har hittills avvaktat med att ta tydlig ställning i frågan.

– IOK:s hållning, som vi sympatiserar med, är att vi ska genomföra de här spelen om det går. Men man ska komma ihåg att hälsofrågan är avgörande och spelen ska inte genomföras om det är hälsovådligt, har verksamhetschef Peter Reinebo tidigare sagt till SVT Sport.

Förbannelse

Reuters har även pratat med en del av de sponsorer som inväntar besked på om och när OS ska hållas.

– Många företag diskuterar självklart, för sig själva, vad som kan göras. Ingen vill vara först med att säga något om att skjuta upp, säger en källa till Reuters.

Japans finansminister Taro Aso har tidigare sagt att det vilar en ”förbannelse” över sommarens OS och liknat det vid de inställda mästerskapen 1940 under andra världskriget och de bojkottade spelen i Moskva 1980.

– Det är ett problem som händer var 40:e år. Det är ett faktum, sade ministern.

KLIPP: Här anländer OS-elden till Japan (20 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet