Justin Gatlin och Christian Coleman tog silver och guld på 100 meter vid VM i Doha i höstas. Foto: Bildbyrån.

USA:s friidrottsförbund vill flytta OS

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska friidrottsförbundet är nästa förbund att sälla sig till skaran som vill att OS i Tokyo ska flyttas på grund av coronavirusets globala spridning.

Förbundet har skickat ett brev till Sarah Hirshland, vd för USA:s olympiska och paralympiska kommitté, och förespråkar att kommittén bör ta frågan vidare till Internationella olympiska kommittén (IOK).

”Vi förstår verkligen konsekvenserna av denna begäran, och verkligheten i att försöka samordna logistiken för ett uppskjutet olympiskt spel runt schemat för andra idrottare, idrottsförbund, viktiga intressenter och så vidare, men alternativet att gå framåt mot bakgrund av den nuvarande globala situationen skulle inte vara i våra idrottares bästa intresse (så svårt som det beslutet kan vara)”, skriver USA:s friidrottsförbunds ordförande Max Siegel i det öppna brevet.

Tokyo 2020

Tidigare har bland annat det amerikanska och det franska simförbundet samt det norska idrottsförbundet markerat att de vill att sommarspelen i Japan ska skjutas på framtiden.

Om drygt fyra månader, den 24 juli, är det planerat att OS-elden ska tändas på Olympiastadion i Tokyo.

KLIPP: Här anländer OS-elden till Japan (20 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet