Peter Reinebo menar att Sverige, precis som Norge, sätter hälsan främst. Foto: Bildbyrån

SOK svarar på norska OS-utspelet: ”Ingen polarisering”

Publicerad

Det norska idrottsförbundet vädjade i går i ett brev till IOK att skjuta upp OS med tanke på coronaviruset.

Nu svarar SOK:s Peter Reinebo på utspelet.

– Jag tror att det är lite känslobaserat utifrån hur situationen ser ut i Norge, säger han till SVT Sport.

Norska nyhetsbyrån NTB rapporterade i går att det norska idrottsförbundet (NIF) har skickat ett brev till Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach med en vädjan om att inte arrangera sommarens OS i Tokyo förrän den pågående coronapandemin är under kontroll.

I Sveriges olympiska kommitté (SOK) står man fortfarande starkt bakom IOK.

Tokyo 2020

– Deras hållning, som vi sympatiserar med, är att vi ska genomföra de här spelen om det går. Men man ska komma ihåg att hälsofrågan är avgörande och där görs en daglig uppföljning. Spelen ska inte genomföras om det är hälsovådligt, inte heller några kval, säger verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Tror fler ansluter

Han har själv inte pratat med sina norska kollegor sedan onsdagens stora telefonmöte där 200 personer samlades. Men han har läst delar av utspelet.

– Det verkar vara känslobaserat snarare än faktagrundat. Jag tror att det handlar mycket om hur tuff situationen är i olika länder och det måste man ha stor respekt för. Jag tror att vi den närmaste månaden kommer att se ett antal nationella förbund och olympiska kommittéer sälla sig till fåran att det vore bäst att ställa in, säger Reinebo och fortsätter:

– Vår och IOK:s huvudlinje är att man måste lyssna på experterna. Än har det inte kommit något faktabaserat expertutlåtande om att det vore bäst att ställa in OS.

”Något att se fram emot”

Hos de norska idrottare som NRK intervjuat råder delade meningar kring om OS borde genomföras eller inte.

Vad har ni fått för känsla från de svenska idrottare ni pratat med?

– Min bild är att merparten tycker att man ska försöka genomföra OS. Det finns de som tycker att man kanske borde ställa in, men jag tror att de är lite färre i dag. Personligen tror jag att det är bra att ha någonting att se fram emot, oavsett om det är en global nödsituation som nu eller om läget är mer normalt.

– Jag ser ingen nackdel med att hålla fokus på att genomföra OS så länge man har med den andra parametern att om det finns minsta hälsorisk ska vi självklart inte göra det. Men det är upp till experter att avgöra.

KLIPP: Peter Reinebo: ”Utmaning att hinna OS-kvala” (17 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet