Handbollsstjärnan Sander Sagosen är en av flera norska idrottare som vill att OS ska skjutas upp. Foto: Bildbyrån

Norge vädjar till IOK: Skjut upp OS

Uppdaterad
Publicerad

Det norska idrottsförbundet (NIF) sade i går att de har tilltro till att Internationella olympiska kommittén (IOK) tar rätt beslut angående OS.

Nu vädjar de i stället om att mästerskapet ska skjutas upp.

– Med tanke på den mycket oroliga situationen i Norge och i stora delar av världen är det varken motiverat eller önskvärt, säger Berit Kjöll, ordförande i NIF.

Den norska nyhetsbyrån NTB rapporterar i dag att det norska idrottsförbundet har skickat ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach med en vädjan om att inte arrangera sommarens OS i Tokyo förrän den pågående coronapandemin är under kontroll.

Så sent som i går uttryckte NIF att de har förtroende för IOK.

Tokyo 2020

– OS är ett stort spektakel och väldigt populärt. Då önskar man att genomföra det som planerat såvida det inte finns goda grunder till att det inte kan ske, sade toppidrottschefen Tore Övrebö då.

Delade meningar bland idrottarna

NRK har pratat med flera norska idrottsutövare och det råder delade meningar om ifall man borde skjuta upp OS eller inte.

– Jag tycker att det är fel att samla idrottsvärlden på en plats så tidigt efter utbrottet. Jag skull ha skjutit upp det, säger beachvolleybollspelaren Anders Mol, ett av Norges största guldhopp i Tokyo.

– I ett scenario som detta är idrott inte så viktigt. Det här handlar faktiskt om liv eller död för vissa och vi måste se helheten, fortsätter han.

Handbollsstjärnan Sander Sagosen fruktar att beslutet kommer att baseras på ekonomi snarare än hälsa.

– Det är helt oförsvarbart att genomföra ett OS innan världen har fått ordning på det här. Det är mäktigt folk som styr och enorma pengar som kan gå förlorade om OS skjuts upp. Det har inte alltid hälsan hos utövarna överst på listan, säger Sagosen.

”Försöker att skita i det”

Roddaren Olaf Tufte vill däremot gärna tävla i sommar.

– Varför skulle vi inte skapa glädje för de som sitter hemma? IOK är i grund och botten världens största fredsorganisation och idrott kan skapa otroligt mycket sammanhållning.

Simmaren Henrik Christiansen kan inte träna eftersom alla norska bassänger är stängda. Men flera av hans konkurrenter tränar runt om i världen.

– Det är några som har möjligheten att simma, men inte jag. Men det går att få mycket träning gjort även om jag är i hemkarantän. Jag försöker att skita i om det är orättvist eller inte för det är inget jag kan påverka, säger Christiansen.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade så sent som i lördags att OS kommer att genomföras som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti.

KLIPP: Här anländer OS-elden till Japan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet