Discgolfbanan i Järva är en av världens bästa – men nu ska den bli begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

1994 började landskapsdesignern Mats Löf arbetet med att göra om en övergiven soptipp i Järva till Europas första professionella discgolfanläggning. Den rankas idag som Europas bästa bana. Om bara några veckor rullar grävmaskinerna in och parken ska då bli en begravningsplats.

– Det är ett livsverk. Jag är konstutbildad och det här är ett typ av konstprojekt tycker jag, säger skaparen Mats Löf till SVT Sport.

En av de aktiva spelarna i Järva är Tewodros Zakariya och han ställer sig frågande till beslutet att göra en begravningsplats av banan.

– Det spelar ingen roll om vi pratar om muslimer, kristna, judar eller de som inte har någon religion. Ingen vill bli begravd på en soptipp, säger han.

Zakariya menar också att banan har spelat en stor roll för integration och brobyggande i förorten.

– Jag skämtade en gång med en kompis att om jag hade varit arbetslös hade jag bara hängt här i två veckor istället för att gå till arbetsförmedlingen. Det är verkligen en bro. Det har visat en helt ny värld.

Drygt tusen träd ska avverkas i en första etapp i och med bygget av begravningsplatsen. Därför har nätverket ”Låt parken leva” adopterat lika många träd runt banan. En av de som har adopterat ett träd är landslagsspelaren i fotboll, Robin Quaison. Man har också fått 18 000 namnunderskrifter i den digitala insamlingen ”Save Järva.”

– Jag vill säga att det här är en aktör som verkligen har tagit bra ansvar för området och det är något som jag verkligen vill framhäva. Men nu är det så att ett fullmäktigebeslut är taget och det ska fram en begravningsplats på den här platsen. Men då vill vi gärna hitta en ny lösning med den här aktören och hoppas att de kan komma till bordet och prata mer med oss om det, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Fakta om Discgolfbanan på Järvafältet

  • Den gamla soptippen förvandlades till Europas första professionella bana 1994, den rankas idag som Europas bästa och tredje bäst i världen av ca 8 000 banor.
  • Banan har ca 20 000 betalande rundor per år, av dessa är ca 5000 utländska spelare, främst från Finland och USA där sporten är störst.
  • Sverige har ca 3 000 tävlingsaktiva discgolfare och runt 50 000 hobbyspelare per år, Järva Discgolfpark ses som sportens nationalarena.
  • Blev utsedd till Årets allmänna park i Sverige 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.